Philips verkoopt belang Atos Origin

Philips verkoopt wederom een belang in een beursgenoteerd bedrijf. Dit keer halveert het elektronicaconcern zijn belang in automatiseerder Atos Origin. Vorige maand verkocht Philips zijn laatste belangen in mediaconcern Vivendi en chipmachinebouwer ASML. In augustus van dit jaar haalde Philips kapitaal op door de beursgang van dochter Navteq.

Het belang van Philips in het Frans-Nederlandse Atos Origin daalt door de verkoop van 31,9 procent naar 15,4 procent. De aandelen leveren 550 miljoen euro op terwijl de boekwinst voor Philips op 160 miljoen euro ligt. Dit bedrag verwerkt het elektronicaconcern in de resultaten van het vierde kwartaal.

Volgens zakenbank Kempen & Co heeft Philips door de reeks verkopen de afgelopen 12 maanden voor 3 miljard euro aan belangen verkocht. De verkopen vonden zonder uitzondering plaats door via de beurs aandelen van de hand te doen.

Analisten rekenen erop dat Philips een overnamekas aan het bouwen is. Philips-topman G. Kleisterlee maakte enkele maanden geleden bekend te willen groeien in gezondheidselektronica, zowel voor ziekenhuizen als voor consumenten. Voor dat laatste is onlangs een nieuw bedrijfsonderdeel opgericht, health & wellness, dat binnen drie jaar een omzet van circa 800 miljoen euro moet behalen.

Naast hartdefibrillatoren voor thuisgebruik zal het bedrijf daar waarschijnlijk ook producten als elektrische tandenborstels in onderbrengen. Daarnaast verwachten analisten voor het nieuwe onderdeel ook acquisities, mogelijk op het terrein van bijvoorbeeld elektronische hartslagmeters.

Op het gebied van medische systemen voor ziekenhuizen zou Philips volgens analisten willen acquireren op het gebied van onder meer moleculaire beeldvorming, dat experts zien als één van de belangrijkste doorbraken in de medische zorg. Het Amerikaanse General Electric kaapte naar verluidt voor de neus van Philips het Britse Amersham weg, dat in deze technologie is gespecialiseerd. Nu zou Philips naar andere kandidaten kijken.

Philips wil dat de divisie medische systemen over vijf jaar een omzet heeft van circa 10 miljard euro, tegen 6 miljard euro nu. Het moet daarmee het grootste en één van de meest winstgevende onderdelen van Philips worden.