Passages uit vragen Wilders geschrapt

Het onafhankelijke Tweede-Kamerlid Wilders mag in schriftelijke vragen aan bewindslieden niet verwijzen naar zijn veiligheidssituatie. In opdracht van Kamervoorzitter Weisglas zijn deze verwijzingen geschrapt uit de vragen die hij gisteren stelde aan premier Balkenende en de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken).

Dat blijkt uit de versie van de vragen die via de griffier van de Kamer gisteren is doorgeleid naar de bewindslieden. Het is gebruikelijk dat vragen worden geredigeerd door griffiers en geaccordeerd door de Kamervoorzitter. Daarbij gaat het doorgaans echter alleen om formele kwesties zoals een uniforme stijl en de juiste procedure.

In de aanvankelijke formulering vroeg Wilders onder meer: ,,Heeft de Minister van Justitie wel eens meegemaakt hoe het is om lange tijd persoonsbeveiliging te hebben, niet thuis maar op verschillende geheime locaties te moeten slapen, constant omgeven te zijn door vele beveiligers, en afspraken – voor zover al mogelijk – met sympathisanten te moeten hebben in het geniep in hotelkamers ergens in het land?''

Deze zin en andere passages zijn geschrapt. Hij wordt bewaakt omdat zijn veiligheid gevaar loopt wegens dreiging van geweld. Een Tweede-Kamerwoordvoerder zegt dat de passages zijn verdwenen omdat Wilders hiermee mogelijk zichzelf in gevaar bracht.

Wilders krijgt een andere plaats in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Dat heeft Kamervoorzitter Weisglas gisteren meegedeeld. Wilders zat op de achterste rij, recht onder de publieke tribune. Hij zei deze week zich hier niet meer veilig te voelen. De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging heeft gisteren het advies tot verhuizing gegeven.

Na de klachten van Wilders maakte Weisglas duidelijk dat verhuizing alleen mogelijk zou zijn na advies van de beveiligingsdienst. Voor zo'n advies zag de DKDB toen geen aanleiding. Wilders krijgt nu een stoel enige plaatsen verder naar voren, tot nog toe de plaats van PvdA'er Eijsink. Het onafhankelijke Kamerlid Lazrak krijgt Wilders' oude plek. Het is nog onduidelijk of Wilders volgende week terugkeert in de Kamer.