Pas verschenen: NON FICTIE

Luuc Kooijmans: De doodskunstenaar. De anatomische lessen van Frederik Ruysch. Bert Bakker, 517 blz. €25,–

Frederik Ruysch was vanaf halverwege de zeventiende eeuw tot ver in de negentiende eeuw een wereldberoemde Amsterdamse anatomicus. Dankzij zijn grote ontleedkundig vakmanschap, zijn onovertrofffen prepareerkunst en zijn grote collectie preparaten. De historicus Luuc Kooijmans beschreef zijn leven en werk.

Bart Tromp: Hoe de wereld in elkaar zit. 25 jaar maatschappij, politiek en cultuur. Prometheus, 230 blz. €17,95

Bloemlezing uit de scherpzinnige columns uit Het Parool van politicoloog en kritisch PvdA-lid Bart Tromp. Tromp geeft blijk van een zeer brede (historische) belangstelling, waardoor de titel de lading bijna dekt.

H.J. Schoo: Een bitter mensbeeld. De transformatie van een ontregeld land. Prometheus, 218 blz. €17,95

De conservatief-realist Schoo bundelde zijn columns voor de Volkskrant voor de illusies van de multiculturele samenleving, de populistische revolte en de algehele verwarring in Nederland.

Henk van de Middelaar: Geef mie de nacht. Ede Staal. Een biografie. Luminis, 224 blz, €24,50

Levensbeschrijving van de vroeg overleden sombere bard uit het noorden van Groningen. In een knauwerig Gronings bezong hij klassieke thema's als liefde en dood, maar ook het uitgestrekte kale landschap, zoals in zijn meest beroemde lied `Het Hoogeland'.

Stephen R. Bown: Scheurbuik. Hoe een chirurgijn, een kapitein en een heer van stand een oplossing vonden voor het grootste medische raadsel van het tijdperk van de zeilvaart. Vertaald uit het Engels door Hilde Bervoets. Ad. Donker, 240 blz. €19,95

Kwiksmeersels, aderlaten, zout water, azijn, geen enkele remedie hielp tegen scheurbuik, de gevreesde zeemansziekte die het bindweefsel deed desintegreren en waardoor de tanden uitvielen. Pas in de achttiende eeuw vond men een structurele oplossing door zuurkool op het menu te zetten. De verklaring – gebrek aan vitamine C – liet nog lang op zich wachten.