Pas verschenen

K.P. Kavafis: Zeventig gedichten. Vert. Ton van der Stap, 't Hogelaand, 104 blz. €17,50

Bundel met poëzie van de Grieks-Alexandrijnse dichter K.P. Kavafis (1863-1933) uitgebracht ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de vertaler en uitsluitend te bestellen via e-mail: uitgeverij@hogelaand.nl.

Andreï Makine: De vrouw die wachtte (La femme qui attendait). Vert. Jan Versteeg, De Geus, 156 blz. €18,90

De negende roman van de Franstalige auteur Andreï Makine verhaalt over een vrouw die wacht op haar geliefde, die dertig jaar eerder, in 1945, als soldaat naar het front vertrok. `Makines zinnen zijn van een doordringende schoonheid, zijn beelden stralen op je netvlies en zijn hoofdpersoon blijkt uit zoveel lagen te bestaan dat je nog lang met haar bezig blijft' (Margot Dijkgraaf in Boeken, 05.03.04).

Joseph Roth: Het valse gewicht Geschiedenis van een ijkmeester. (Das falsche Gewicht.Die Geschichte eines Eichmeisters). Vert. Wilfred Oranje, Atlas, 158 blz. €18,50 Vertaling van Joseph Roths (1894-1939) korte roman uit 1937 over de ondergang van een eerzame oud-soldaat die als ijkmeester gaat werken in een stadje aan de Oostenrijks-Russische grens van de Habsburgse monarchie.

Vergilius: Georgica/Landleven. Vert. Piet Schrijvers, Historische Uitgeverij, 136 blz. €24,95

Nieuwe vertaling van de Georgica/Landleven, Vergilius leerdicht over het boerenbedrijf, ingeleid en van aantekeningen voorzien door emeritus hoogleraar Latijnse taal & Letterkunde Piet Schrijvers (1939). Tevens verscheen van zijn hand Ik kan de muzen niet haten, Over poëtische geestdrift en stoïcijnse standvastigheid (282 blz. €24,75). Studies over de achtergrond en doorwerking van de Latijnse poëzie en filosofie in de hedendaagse geschiedenis van de Nederlandse poëzie.

Jeanette Winterson: Vuurtorenwachten (Lighthousekeeping). Vert. Maarten Polman, Contact, 224 blz. €15,90

Een achtjarig weesje wordt geadopteerd door een blinde vuurtorenwachter. De verhalen die hij haar vertelt verlichten de eenzaamheid en helpen haar te overleven. Roman van de Engelse schrijfster Jeanette Winterson over de volwassenwording van een meisje. `Lighthousekeeping mag dan niet Wintersons beste boek zijn [...] maar het is wél een boek waarin je steeds opnieuw wilt beginnen: vanwege de mooie flarden proza en vanwege Wintersons liefde voor het onafgeronde verhaal' (Stine Jensen in Boeken, 07.05.04).