Oppositie in Roemenië: akkoord met EU voorbarig

De Roemeense oppositie is boos over de afsluiting van de onderhandelingen met de Europese Unie over de toetreding van Roemenië. Ze noemt die afsluiting, afgelopen woensdag, ,,voorbarig''.

De verklaring van de Alliantie Rechtvaardigheid en Waarheid (DA) kwam gisteren in Boekarest drie dagen voor de tweede ronde van de Roemeense presidentsverkiezingen, waarin DA-kandidaat Traian Basescu het opneemt tegen de favoriet, de sociaal-democratische premier Adrian Nastase. Nastase heeft sinds woensdag zijn verkiezingscampagne volledig geconcentreerd op het in Brussel behaalde succes.

De DA zei gisteren in haar kritiek dat de eisen zo zijn aangescherpt dat ,,Roemenië objectief niet kan voldoen aan de voorwaarden die de Europese Unie stelt voor het afsluiten van de onderhandelingen''. De DA wijst in de verklaring op de zogenoemde `veiligheidsclausule' die de EU heeft ingesteld ten aanzien van Roemenië. Die clausule bepaalt dat de toetreding van Roemenië tot de EU met een jaar kan worden uitgesteld – tot 1 januari 2008 – als Roemenië in gebreke blijft bij het doorvoeren van aanvullende hervormingen.

Volgens de DA is die clausule veel strenger dan de soortgelijke clausule die medetoetreder Bulgarije is opgelegd. ,,Dat bewijst dat de regering van Adrian Nastase slecht heeft onderhandeld en dat het proces van de Europese integratie is gecompromitteerd'', aldus de DA. Nastase moet de verantwoordelijkheid op zich nemen voor ,,de strenge voorwaarden die Roemenië zijn opgelegd''.

Een van de punten van EU-kritiek op Roemenië betreft de wijdverbreide corruptie. Het persbureau Rompres meldde gisteren dat het Roemeense publiek de politieke partijen beschouwt als de meest corrupte instanties in hun land. Dat had volgens Rompres een onderzoek van Transparency International – de non-gouvernementele organisatie die het probleem van corruptie in de hele wereld in kaart brengt – uitgewezen. Na de politieke partijen komen in de ogen van de Roemenen de douane en de rechtbanken als de meest corrupte instellingen. Volgens het onderzoek van Transparency vinden de Roemenen werkloosheid en de inflatie de belangrijkste problemen in hun leven. Daarna komt de zogenoemde `grote corruptie' – van vooral politici. Dat probleem wordt in de beoordeling van de Roemenen gevolgd door de armoede en vervolgens komt de zogenoemde `kleine corruptie' – van ambtenaren en de politie.

Overigens verwachten de meeste Roemenen, en Transparency International zelf, dat de corruptie in de toekomst af zal nemen als gevolg van maatregelen die onder druk van de Europese Unie zijn genomen. Ze verwachten veel van de recentelijk van kracht geworden wet die de mogelijkheid schept corruptie bij de autoriteiten te melden zonder direct bewijs te overleggen en van de gisteren van kracht geworden wet die het openbaar ministerie verplicht publiekelijk de redenen te noemen als het besluit géén juridische actie te ondernemen in corruptiegevallen.