`OPEC gaat minder olie produceren'

Oliekartel OPEC gaat de overproductie aanpakken en een miljoen vaten per dag minder produceren. Olieminsters van het kartel zeiden dit in de aanloop naar de OPEC-vergadering vandaag in Kairo.

Bij het sluiten van deze krant was de vergadering nog in volle gang. Uit opmerkingen van diverse olieministers echter valt op te maken dat de landen het eens zijn over een teruggang naar de officiële productiequota. Dit zou betekenen dat OPEC een miljoen vaten minder per dag zal oppompen. ,,Het aanbod is nu groter dan de vraag'', zei de machtige Saoedische olieminister Ali al-Naimi. ,,We moeten voorzorgsmaatregelen nemen om dit overbodige aanbod van ongeveer één miljoen vaten van de markt te halen.''.

De organisatie voor olie-exporterende landen zette de afgelopen maanden de pompen vol open om het dreigende tekort aan olie te keren en de prijsstijging te stoppen. Dit lukte. De prijs van een vat olie is de afgelopen maand flink gedaald. Een vat Brent-olie uit de Noordzee kostte vanmorgen 40,25 dollar, een stijging van 1 procent ten opzichte van gisteren. In augustus kostte eenzelfde vat meer dan 51 dollar.

Om deze daling te stoppen wil OPEC – dat eenderde van de wereldwijde productie voor zijn rekening neemt – het overschot aan olie weer uit de markt nemen.

OPEC heeft officieel een productieplafond van 27 miljoen vaten olie per dag. Momenteel produceert het kartel ruim 28 miljoen vaten. OPEC-leden willen de productie weer terugbrengen tot het afgesproken plafond en zo een verdere daling keren. Het terugbrengen van de productie is een tegenvaller voor de westerse landen die de huidige olieprijs nog steeds hoog vinden. Dure olie is een gevaar voor het zeer fragiele economische herstel in Europa, de VS en Japan.

OPEC zal waarschijnlijk niet het officiële productieplafond te verlagen. Eerder deze week riepen diverse minister op om dit terug te brengen naar 26,5 miljoen vaten om ze rijs zo nog meer te ondersteunen, maar de Saoediërs hebben gezegd hier niet voor te voelen. Saoedi-Arabië is de grootste producent binnen OPEC en de overproductie komt ook voornamelijk uit de velden van het koninkrijk.

Het internationale energieagentschap IEA maakte vanmorgen bekend dat de vraag naar olie in 2004 uit zal komen op 82,4 miljoen vaten per dag. In 2005 zal de vraag toenemen tot 83,7 miljoen.