Op zoek naar een plek voor R'damse `kerstman'

Opnieuw rijst in Rotterdam onenigheid over het beeld Santaclaus. De gemeente heeft meer op met Sinterklaas. B en W beantwoordden raadsvragen op rijm.

Voor wie maakt Rotterdam liever plek: Sinterklaas of de kerstman? Dat was deze week de centrale vraag voor de gemeente Rotterdam.

Zo trok de gemeenteraad gisteren enkele uren uit voor een debat over het omstreden kerstmanbeeld Santaclaus van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. Dit zes meter hoge beeld stelt een kerstman voor met in de hand een enorme dildo voor anaal gebruik. De dildo lijkt in de verte op een gestileerde kerstboom.

Ook vorig jaar al duurde een debat over dit door het vorige college aangekochte beeld een paar uur. Toen wees de raad het voorstel van B en W af om Santaclaus te plaatsen naast muziektheater De Doelen. Deze centraal gelegen plek ligt dicht bij het Centraal Station, de entree van de stad.

Gisteren keurde de raad een alternatieve plek opnieuw af. In plaats van voor De Doelen was nu gekozen voor het Binnenwegplein, een van de drukste plekken van het winkelend publiek in Rotterdam.

Tijdens het debat bleek net als vorig jaar dat veel raadsleden het beeld het liefst op een plek zouden zetten waar niemand het ziet. Zij zien het beeld als een belediging voor het winkelend publiek, waarvan de kunstenaar het ongebreidelde consumentisme aan de kaak wil stellen. In dit verband stelde een raadslid voor de dildo te laten vervangen door een zak patat of een frikadel. Dit voorstel haalde het niet.

Andere raadsleden vinden het verstoppen van het beeld jammer voor de kosten van Santaclaus (280.000 euro). Fractieleden van Leefbaar Rotterdam bijvoorbeeld denken dat het geen kwaad kan om de stadsbevolking te laten zien ,,waaraan het vorige college onder leiding van de PvdA het belastinggeld uitgaf''.

Toch heeft Rotterdam ook moeite met het zoeken van een goede plek voor Sinterklaas. Uit onderzoek van de Vereniging tot Behoud van Sinterklaas in dertig gemeenten bleek onlangs dat Rotterdam de minst sinterklaasvriendelijke stad is. Er is weinig opkomst bij de intocht, nauwelijks aankleding in de stad en ook mocht de intocht dit jaar `tot spijt van de organisatie' niet over de Coolsingel.

Schriftelijke vragen hierover uit de gemeenteraad beantwoordde burgemeester Ivo Opstelten deze week namens B en W op rijm:

Sinterklaas liet ons lezen in zijn grote

rode boek

De resultaten van een onderzoek

Hierin stond dat de grootste

evenementenstad

Nog wel eens de Sinterklaasintocht

vergat.

Voor meer regels over de verschijning van de kerstman en kerstartikelen in het centrum bleek het college echter niet te voelen:

Wij gaan in overleg met de

ondernemersfederatie

Voor een gezamenlijke, betere

presentatie.

De ondernemers kunnen dan ook zelf

bepalen

Wanneer zij Sint en de Kerstman naar

Rotterdam willen halen.

Ons college is niet voor nog meer regels;

Wij zijn toch meer van rechte

dakpannen en schone stoeptegels.

Toch lijkt er voor Sinterklaas meer hoop op een prominente verschijning in Rotterdam dan voor Santaclaus:

Om deze ambitie in een daad te vertalen

Gaan we de nationale TV-Sint naar

Rotterdam toe halen.

Volgend jaar kunnen we dan lezen in

Sints grote boek:

Rotterdam 1e in het

Sinterklaas-onderzoek!