Mogelijke onschuld, na 4 jaar cel vrij

Een Vlaardinger die mogelijk ten onrechte vier jaar gevangen heeft gezeten zou vandaag worden vrijgelaten. In 2002 werd hij tot achttien jaar veroordeeld voor moord op het 10-jarige meisje Nienke Kleiss uit Schiedam. Nieuw DNA-onderzoek heeft deze week een andere verdachte aangewezen als vermoedelijke dader.

Justitie besloot daarop ,,voorzichtigheidshalve'' tot een ,,strafonderbreking''. De man, C.B., zat in de penitentiaire inrichting Haaglanden in Scheveningen.

De hoofdadvocaat-generaal van het ressortsparket in Den Haag, M. van Capelle, zei vandaag dat B. vrij zou komen. De Hoge Raad spreekt zich vermoedelijk volgende maand uit over een verzoek van de advocaten van de Vlaardinger tot strafherziening. Na nieuw onderzoek van het DNA-spoor dat bij het misdrijf werd aangetroffen zegt justitie nu dat het met ,,vrij grote mate van zekerheid'' wijst naar een 25-jarige Rotterdammer die in juli is aangehouden.

Volgens Van Capelle is het ,,uniek'' of ,,in elke geval bijna nooit voorgekomen'' dat in een zware zaak een straf wordt onderbroken. ,,Dat gebeurt doorgaans alleen in kleinere zaken, bijvoorbeeld om medische redenen.''

C.B. werd in september 2000 gearresteerd voor de moord op 22 juni op Nienke Kleiss, in een Schiedams park, en zware mishandeling van haar vriendje. B. was tijdens het misdrijf in het park, en belde zelf het alarmnummer 112. Toen bleek dat hij een seksuele voorkeur voor kinderen had en geen goed alibi, werd hij verdachte. Hij legde een bekentenis af, die hij later introk. In hoger beroep werd hij tot achttien jaar cel met tbs veroordeeld.

Justitie besloot de zaak te heropenen na een bekentenis van een Rotterdammer die in juli wegens een ander zedenmisdrijf is aangehouden. Hij bekende in augustus plotseling de moord op Nienke en de poging haar vriendje te doden.

Achtergrond: pagina 3