Machinistenwissel

Treinen hoeven over zo'n twee jaar niet langer bij de grens te wisselen van machinist. EU-transportministers bereikten vanmiddag een unaniem akkoord over een EU-richtlijn voor een Europees rijbewijs voor machinisten.

Dit moet grensoverschrijdend spoorwegvekeer, zoals HSL en goederentreinen, efficiënter maken. ,,Er zullen minder vertragingen zijn'', zegt een woordvoerder van het Nederlandse EU-voorzitterschap. De maatregel werkt ook kostenbesparend. Machinisten mogen nu in principe alleen in eigen land rijden, omdat diploma-eisen per lidstaat verschillen. De ministers lopen met het akkoord vooruit op de liberalisering van het spoorvervoer per 1 januari 2007. De geharmoniseerde diploma-eisen zullen geleidelijk tot 2015 ook worden doorgevoerd voor machinisten op binnenlandse lijnen.