Kufuor mag Ghana weer vier jaar leiden

President John Kufuor mag Ghana nog vier jaar leiden. Hij heeft de presidentsverkiezing gewonnen die dinsdag werd gehouden. De voorzitter van de nationale kiescommissie maakte dat gisteravond bekend terwijl de stemmen van vijf van de 230 kiesdistricten nog moesten worden geteld, Op dat moment had de kandidaat van de regerende New Patriotic Party (NPP) 52,75 procent van de stemmen. Zijn naaste belager van de National Democratic Congress (NDC), John Atta Mills, volgde met 44,32 procent.

Vier jaar geleden was de zege van Kufuor de eerste democratische machtswisseling in Ghana sinds de onafhankelijkheid in 1957. Destijds was zijn tegenstander ook John Atta Mills.

Volgens waarnemers verliepen de verkiezingen vrij en eerlijk. Er werden nauwelijks incidenten gemeld. De verkiezingen versterken het imago van Ghana als een van de meest democratische landen van Afrika en als baken van stabiliteit in West-Afrika.

De 66-jarige Kufuor is een in Oxford opgeleide advocaat. Zijn aanhangers noemen hem de Gentle Giant vanwege zijn postuur en zijn kalme optreden. Hij behoort tot het legendarische Ashanti-volk en is jarenlang voorzitter geweest van een van de bekendste voetbalclubs van Afrika: Asante Kotoko.