Iraakse shi'ieten samen op één lijst

Na weken onderhandelen hebben Iraakse shi'itische leiders gisteren een gezamenlijke verkiezingslijst van 22 partijen en groepen bekendgemaakt die naar wordt aangenomen met voorsprong het machtigste blok in de komende Nationale Assemblee zal worden. De lijst, de Verenigde Iraakse Alliantie, heeft de zegen van groot-ayatollah Ali Sistani, veruit de invloedrijkste shi'itische geestelijke in Irak. Shi'ieten vormen een meerderheid van ruim 60 procent van de bevolking. Op de lijst staan ook een aantal onafhankelijke sunnitische stammenvertegenwoordigers en Turkmenen.

De meeste sunnitische partijen hebben nog geen besluit genomen of ze aan de verkiezingen van 30 januari meedoen. De Raad van Islamitische Geestelijken, de machtigste sunnitische instantie, heeft onder verwijzing naar het Amerikaanse offensief tegen rebellen in Falluja tot een boycot opgeroepen, maar de sunnitische Iraakse Islamitische Partij heeft gisteren wel degelijk een kandidatenlijst ingediend. Volgens zegslieden wil de partij zo de mogelijkheid openhouden om mee te doen als de verkiezingen doorgaan.

De Alliantie wordt gedomineerd door de twee grootste religieuze shi'itische partijen, de Dawa en de SCIRI, de Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie in Irak. Ook Ahmad Chalabi, een wereldlijke shi'iet en in ongenade gevallen favoriet van het Amerikaanse ministerie van Defensie, en zijn Iraaks Nationaal Congres speelt er een belangrijke rol in. Er staan eveneens enkele vertegenwoordigers van de radicale geestelijke Muqtada Sadr, die twee opstanden tegen de Amerikaanse aanwezigheid heeft geleid, op de lijst. Muqtada Sadr zelf ontbreekt echter. Een woordvoerder van Sadr zei gisteren dat diens afwezigheid in verband stond met voortdurende prikacties van de zijde van de autoriteiten tegen zijn beweging. ,,Als dat ophoudt zullen we de lijst steunen die de wil van de shi'ieten vertegenwoordigt'', zei hij.