Honger dreigt in ruimtestation

Twee astronauten in het Internationaal Ruimtestation moeten op rantsoen totdat een Russisch bevoorradingsschip rond Kerst de laatste voedselpakketten komt aanvullen. De manager van NASA's ruimtestationprogramma, Bill Gerstenmaier, noemde de situatie ,,zeer kritiek'' ,,Als er geen nieuw voedsel komt, is het eten vlak na Kerstmis op.''

De Amerikaanse astronaut Leroy Chiao en de Russische kosmonaut Salizjan Sjaripov hebben er pas twee maanden opzitten van hun zes maanden durende verblijf in het ruimtestation. Bij een telling vorige week ontdekten ze tot hun schrik dat de voorraden sneller waren geslonken dan ze hadden verwacht.

Tot nu toe aten de stevige astronauten genoeg om hun gewicht op peil te houden en energie te hebben voor hun zware werk. Nu moeten ze hun dagelijkse portie van 3.000 kilocalorieën met vijf tot tien procent beperken.

Er zal worden uitgezocht hoe het komt dat de voedselvoorraad niet goed in de gaten is gehouden. Omdat de voedselpakketten verspreid over het ruimtestation liggen, had de bemanning geen idee dat het eten zo snel opraakte. Zij zijn al enige tijd aan het interen op hun reservevoorraad voor 45 dagen, een standaard-noodpakket dat aanwezig is in elk ruimtestation. Bij een vorige voedsellevering was minder eten meegebracht omdat reserve-onderdelen voor een kapotte zuurstofgenerator met de vlucht mee moesten. De mannen worden aangemoedigd om vooral veel te drinken, want er is nog wel genoeg water.

NASA zal rond Kerstmis een Russisch bevoorradingsschip sturen om de mannen te eten te geven. Als de bestelling onverhoopt niet kan worden afgeleverd, moeten de ruimtevaarders begin januari terug naar de aarde. Bij de nieuwe voorraad is rekening gehouden met de wensen van de astronauten: dim sum voor de Chinees-Amerikaanse astronaut Chiao en plov, een traditioneel rijstgerecht, voor de in Kirgizië geboren kosmonaut Sjaripov.