Gepofte appels met mincemeat

In dit traditionele Britse kerstrecept kunt u allerlei soorten zuidvruchten, noten en specerijen verwerken, maar tegenwoordig wordt er zoals in vroeger dagen nooit meer minced meat, oftewel gehakt, toegevoegd. Wat er wel altijd in zit, is fijngehakt, uitgebakken niervet. Dit zorgt voor een prachtige rijke smaak en is door niets anders te vervangen. Vraag uw slager om een pond niervet, snijd het in stukjes en bak het langzaam uit in een zware pan. Giet het uitgesmolten vet over in een pot, laat het afkoelen en bewaar het maanden (of zelfs jaren) in de koelkast.

Doe het niervet in een kom en snijd het met een deegmes tot fijn kruim. U kunt het ook met een koksmes op een snijplank tot kruim snijden. Schep er de basterdsuiker, geraspte appel, alle rozijnen, gedroogde kersen of cranberry's, alle noten en de kaneel en piment door. Breng het mengsel op smaak met de rum of cognac en meng goed. Doe het mengsel in een luchtdichte pot en bewaar tot een aantal weken in de koelkast. De smaak wordt er alleen maar beter van.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Vul de appels met de mincemeat; stop de vulling er strak in en druk er ook wat van over de bovenkant van de appels. Zet de appels rechtop naast elkaar in een vuurvaste ovenschaal. Snijd de boter in vier stukken en leg een stuk boter op elke appel. Bestrooi royaal met poedersuiker en zet circa 20 minuten in een 200° C voorverwarmde oven, waarbij u de appels regelmatig bedruipt. Schik de appels op voorverwarmde dessertborden. Zet de ovenschaal op een hoog vuur, blus af met de rum of cognac en schraap alle aanbaksels los. Schep de warme saus over de appels en garneer met mascarpone, crème fraîche of vanille-roomijs.

Morgen: kippenlevers.

    • Kim Maclean