Eis 3 jaar cel voor bedreiger van Verdonk

Drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, eiste het openbaar ministerie gisteren voor de rechtbank van Amsterdam tegen de 22-jarige man die minister Verdonk in juni dit jaar heeft bedreigd.

Het dreigement werd geuit tijdens een telefonisch interview dat de verdachte gaf aan een journalist van RTV Noord-Holland (RTVNH). De verdachte zei dat Verdonk binnen twee weken moest terugkomen op haar integratiebeleid, anders zou zij daarvan de gevolgen merken. De man refereerde aan de moord op Pim Fortuyn. ,,Met minister Verdonk kan hetzelfde gebeuren als met Fortuyn'', zei hij door de telefoon voor de radio.

De verdachte reageerde op de eis met de uitspraak dat de officier wat hem betrof ,,kanker in het hart en uitzaaiingen in zijn longen'' mocht krijgen. ,,Dat hoorde niet bij de regie van de zitting'', zegt zijn advocaat F.Donze.

,,Mijn cliënt leest veel kranten en concludeert dat alles mag'', aldus de raadsman onder verwijzing naar wijlen Theo van Gogh die in een column een hem onwelgevallige politicus ooit een hersentumor had toegewenst. ,,Wij leven in bizarre tijden'', verzucht Donze, die de eis zwaar noemt en de zaak ,,zwaar aangezet''.

De advocaat wijst erop dat het integratiebeleid van Verdonk hevige discussies heeft losgemaakt. ,,En de media hengelen naar pittige reacties van haar tegenstanders''. In dit verband verwijst de raadsheer ook naar minister Donner (Justitie) die zich naar aanleiding van een televisie-interview van Andries Knevel met een moslimfundamentalist heeft afgevraagd of de media ,,dit soort malloten wel voor het voetlicht moeten halen''.

Persofficier van justitie D.Kruimel onderschrijft dat de eis ,,zwaar'' is, maar ,,een poging de ministerraad te beïnvloeden is door de wetgever ook als zwaar feit omschreven''.

Advocaat Donze meent dat in dit geval slechts kan worden gesproken van ,,een relatief ondeugdelijke poging''. ,,De ministerraad is niet beïnvloed, en het lijkt mij onwaarschijnlijk dat als hij niet was aangehouden zijn poging wél was geslaagd''. Over het feit dat zijn cliënt al zes maanden vast zit, zegt hij ,,hij is nu al buitensporig gestraft''. In juli dit jaar zijn twee vrouwen die minister Verdonk met ketchup besmeurden door de politierechter in Amsterdam veroordeeld tot 18 dagen cel.

Uitspraak over twee weken.