Dollar herstelt fors op de valutamarkt

De koers van de Amerikaanse dollar is vanmorgen fors gestegen op de internationale valutamarkt. Tegen het middaguur noteerde de Amerikaanse munt een koers van 1,3150 dollar per euro, tegen een eerdere piek van 1,3317 dollar. Begin deze week stond de dollar nog op 1,3450 per euro.

Reden voor de plotselinge stijging van de dollar was volgens handelaren het afwikkelen van speculatieve posities die tegen de dollar waren ingenomen. Nu de koers omhoog gaat in plaats van een verdere daling door te maken, zijn veel handelaren die tegen de dollar speculeerden gedwongen om hun positIes te sluiten, en moeten daarvoor dollars inkopen.

Ook tegenover de yen won de dollar aan kracht, en steeg tot bijna 106 yen per dollar. Dat is de sterkste koers in een maand tijd. Analisten waren het er niet over eens of de stijging van de dollarkoers het begin is van een stabilisatie of zelfs herstel, of enkel een pauze in een verdere daling.

Rond deze tijd van het jaar is het gangbaar dat speculatieve posities worden afgebouwd voor het jaareinde. Anderzijds kreeg de handel woensdag weer meer vertrouwen in de dollar toen bleek dat bij de veiling van Amerikaans schatkist papier er grote interesse was van partijen die werden geïdentificeerd als buitenlandse centrale banken. Dat betekent dat er, anders dan gevreesd, nog steeds animo is van het buitenland om het forse Amerikaanse tekort op de betalingsbalans te blijven financieren.

Juist de onzekerheid op de valutamarkt over de vraag of die buitenlandse financiering opdroogt, drukte de laatste maanden zwaar op de dollarkoers.