Deze familie is een puzzel

Dat voetbalvrouw Victoria Beckham het overspel van haar man David onder ogen moest zien is, als we de moraal van schrijversduo Josie Lloyd en Emlyn Rees volgen, het gevolg van een oppervlakkig leven. Wie zich namelijk met ledige zaken als woondecoratie, champagnefeestjes en fysieke ijdelheden bezighoudt, wordt gestraft met een ontrouwe echtgenoot.

Dat overkomt ook het modepopje en de liefdeloze moeder Claire in de nieuwe, vijfde roman Familiezaken van Lloyd en Rees. En hetzelfde riep ook de `onvrouwelijke' Rebecca over zich af in de eerste gezamenlijke roman van het Britse echtpaar, Heb mij lief uit 1998. Net als de boze heksen uit de sprookjes van onze jeugd wordt het slechte gestraft, het goede beloond. In die wereld van geruststellende levenslessen ligt een van de verklaringen van het succes van Josie Lloyd (35) en Emlyn Rees (33).

Beiden hadden zich al op het schrijverspad begeven, maar net als het schrijvende echtpaar Nicci Gerard en Sean French, voegden ze eind jaren negentig elkaars interesses samen. Lloyd richtte zich op de vrouwelijke personages in het Londense uitgaanscircuit, Rees voegde mannen en een spanningsstructuur toe. Ze werden vertegenwoordigers van de chicklit, de literaire meisjesvariant van de tv-serie `Sex and the City' waarin liefde en seks humoristisch light zijn. Inmiddels hebben Rees en Lloyd twee kinderen, zodat hun aandacht is verschoven naar wat zwaardere familiedrama's. Maar de overzichtelijke moraal blijft gehandhaafd.

Het drama in Familiezaken strekt zich uit over twee generaties in de families Vale en Glover anno 1952 en 2002. Puber Rachel Vale wordt verliefd op Tony Glover, tot woede van haar oudere broer Bill. De dood van hun vader en de verlamming van hun moeder, hebben namelijk alles te maken met de familie Glover. Tijdens een overstroming in het stadje waar de twee families wonen, verandert het leven voor alle personages zo drastisch, dat Rachel en Bill bijvoorbeeld elkaar nooit meer zullen zien. Vijftig jaar later doorbreekt Bills volwassen dochter Laurie de vete maar dan zijn we veel familiegeheimen verder, waarvan onder meer een moord, een dodelijk ongeluk en overspel de ingrediënten vormen.

De geraffineerde plot is gebaseerd op twee tegengestelde bewegingen: de ontrafeling van een duister verleden en de toekomstige afloop van onder meer de geheime liefde van Laurie krijgen ze elkaar? Door heen en weer te schakelen in de tijd en ieder personage zijn of haar deel van het grotere verhaal toe te bedelen, vallen de stukjes van de puzzel langzaam in elkaar. De strakke literaire techniek van flashbacks en flash-forwards kluistert je als lezer aan de meer dan vierhonderd bladzijden. Over een onaannemelijkheidje (de geheime liefde van Laurie, die niet alert is op haar achternaam), lees je graag heen. Het nadeel is dat na lezing de personages en het verhaal alweer snel tot de vergetelijkheid gaan behoren.

In de categorie bevestigend lezen is Familiezaken een knap boek, maar wie een literair avontuurlijker boek zoekt, kan elders beter terecht.

Josie Lloyd & Emlyn Rees: Familiezaken. Vertaald uit het Engels door Esther Ottens. Archipel, 414 blz. €18,95

    • Ingrid van Frankenhuyzen