Critici Zimbabwe monddood

Het Zimbabweaanse parlement heeft gisteren een omstreden wet aangenomen die het mensenrechtenorganisaties onmogelijk maakt nog langer kritiek te uiten op de regering van president Mugabe.

De wet verbiedt organisaties geld te ontvangen uit het buitenland en zich te bemoeien met regeringsbeleid. De verwachting is dat honderden maatschappelijke organisaties door de wetgeving de deuren moeten sluiten. Volgens die organisaties dreigen 10.000 banen verloren te gaan in een land waar de werkloosheid toch al hoog ligt.

Regeringspartij Zanu-PF gebruikte gisteren haar meerderheid in het parlement om de omstreden wet er door te jagen. De maatregel is het sluitstuk van een reeks wetten die de afgelopen jaren onafhankelijke kranten, buitenlandse journalisten en oppositiegroeperingen in Zimbabwe de mond hebben gesnoerd. Het parlement keurde gisteren ook een wet goed die hervormingen van het kiesstelsel mogelijk maakt. De regeringspartij zegt hiermee tegemoet te komen aan druk van de oppositie en het regionale samenwerkingsverband SADC, die van de Zimbabweaanse regering garanties willen voor eerlijke en vrije parlementsverkiezingen volgend jaar maart.

De wet gebiedt de oprichting van een onafhankelijke kiescommissie, het houden van verkiezingen op één dag in plaats van op twee dagen en het tellen van de stemmen in de stembureaus in plaats van elders. Volgens oppositiepartij MDC gaan de hervormingen niet ver genoeg. De MDC maakt bezwaar tegen de benoeming van het hoofd van de kiescommissie door president Mugabe. De partij vreest bovendien dat de bewegingsruimte voor oppositie, pers en andere critici van de regering zo nauw is geworden dat vrije en eerlijke verkiezingen onmogelijk zijn. De MDC kondigde eerder aan onder de huidige omstandigheden niet mee te willen doen aan de verkiezingen.

In een toespraak voor het parlement liet president Mugabe gisteren weten geen prijs te stellen op waarnemers die niet persoonlijk door de regering zijn uitgenodigd. Hij verklaarde eerder al alleen waarnemers uit niet-westerse landen uit te nodigen voor de verkiezingen volgend jaar.