Bijzetting militair karakter

De rouwstoet en de bijzetting van prins Bernhard, morgen in de Nieuwe Kerk in Delft, zullen een sterk militair karakter hebben. Zo zal op verzoek van de prins vlak voor zijn bijzetting in de grafkelder het signaal Taptoe Infanterie of `Last Post' worden geblazen. Op de kist komt een kussen met zijn militaire onderscheidingen.

Het lichaam van de prins zal morgenochtend om 9.40 uur vanaf paleis Noordeinde op een affuit, het onderstel van een kanon, naar Delft worden gebracht. Op de kist zal een bloemstuk van de koninklijke familie liggen. De affuit wordt getrokken door zes paarden. De vier kleinzonen die naar Bernhard vernoemd zijn, vergezellen hem in een galaberline, een soort koets. Het zijn prins Friso, prins Jaime, prins Berhard junior en Bernardo Guillermo.

Bij het Instituut Defensie Leergangen in Rijswijk voegt een koets met de vier dochters van de prins zich bij de stoet, vóór het rijtuig van de vier kleinzonen. Het geheel arriveert om 12.15 bij de Nieuwe Kerk waar de uitvaardienst rond 12.30 zal beginnen. De dienst duurt ongeveer een uur. Langs de route zal een erehaag van 6.000 militairen staan. Aan het begin van de route en bij het IDL staan 200 veteranen. In totaal zijn 9.000 militairen bij de rouwstoet betrokken.

Als er niet te veel mist is, zullen er op het moment dat de kist bij de kerk arriveert drie F16's en een Spitfire overvliegen op 450 meter hoogte. Deze fly past symboliseert de saluut van een vlieger aan een overleden collega. Bij dichte mist ziet Defensie van de fly past af omdat het dan niet te zien zal zijn. Omdat de Spitfire moeilijk bestuurbaar is bij mist zou het ook kunnen dat vier F16's de ceremonie uitvoeren.