Bij NedCar opnieuw 135 banen weg

Bij autofabrikant NedCar in Born moeten 135 administratieve personeelsleden weg. 100 van hen krijgen gedwongen ontslag, de anderen kunnen gebruikmaken van een regeling voor werknemers ouder dan 58 jaar.

Dat is gisteren bekendgemaakt door directeur G. Butschek van het Limburgse bedrijf.

De werkgelegenheid bij NedCar staat al langer onder druk. Eerder dit jaar stuurde het bedrijf enkele honderden uitzendkrachten naar huis. Bij het bedrijf worden voorts 380 productiemedewerkers overbodig. Zij mogen niet worden ontslagen, omdat de directie en de vakbonden een baangarantie zijn overeengekomen voor 3.500 van de 3.700 medewerkers in vaste dienst.

De productie bij NedCar wordt volgend jaar verlaagd van de geplande 210.000 auto's naar ruim 180.000 auto's. Dat is het gevolg van tegenvallende verkopen van de Mitsubishi Colt en de Smart Forfour van DaimlerChrysler, die bij NedCar worden geproduceerd.

Bestuurder B. Keulen van Vakbond De Unie zegt dat de huidige ontslagen hem niet bijzonder verrassen, omdat ze reeds waren aangekondigd. Keulen betreurt hun vertrek. Hij vreest dat kennis en deskundigheid verloren gaan bij de afdeling die het product ,,van de tekenplank naar de fabriek begeleidt''. Die sterke afdeling moet intact blijven: ,,Bij NedCar worden op één band meerdere automodellen door elkaar heen gefabriceerd. Dat is echt heel bijzonder.''

Het vakmanschap bij NedCar is uitstekend, zegt Keulen. ,,De Mitsubishi Colt en de Smart Forfour winnen geregeld prijzen. Maar duidelijk is dat de verkoopaantallen omhoog moeten. Ik heb begrepen dat wordt onderzocht of de Smart Forfour in China op de markt kan worden gezet. Lukt dat, dan zou dat een belangrijke stap voorwaarts zijn.''

Keulen zegt dat het personeel van NedCar ,,tussen hoop en vrees'' leeft, omdat de toekomst van de autofabrikant onzeker is. ,,DaimlerChrysler en Mitsubishi pakken samen geen nieuwe projecten meer op. Wel respecteren ze de bestaande projecten.''

NedCar is een volledige dochter van Mitsubishi, maar maakt ook auto's voor het Duitse DaimlerChrysler en het Zweedse Volvo. NedCar produceert in Born op twee productielijnen vijf automodellen: Mitsubishi Colt, Mistubishi Space Star, Smart (van DaimlerChrysler), Volvo S40 en Volvo V40.