Arrestatie topman luchtvaartbedrijf

De bestuursvoorzitter van luchtvaartbedrijf Exel Aviation Group, waarvan vastgoedhandelaar Erik de Vlieger grootaandeelhouder is, is aangehouden voor witwaspraktijken, afpersing en valsheid in geschrifte.

Dat heeft het openbaar ministerie in Amsterdam bevestigd. De man, Harm P. (33), is woensdag in zijn woonplaats Rotterdam gearresteerd. In Almere is die dag ook een tweede verdachte aangehouden. Het hoofdkantoor van de Exel-groep in Amsterdam is doorzocht.

De Exel-groep is een alliantie van elf vliegtuigbedrijven in Europa en het Caraïbische gebied. De maatschappijen verzorgen met 35 toestellen vluchten van en naar Midden-Amerika, het Verre Oosten, de Nederlandse Antillen, Nederland, België, Frankrijk, Italië, Engeland en Duitsland.

Exel-directeur P. is de derde topman uit de Nederlandse luchtvaart die door justitie wordt verdacht van witwaspraktijken. Vorige maand zijn twee voormalige directieleden van het failliete Air Holland aangehouden. Air Holland zou met geld uit de drugshandel in de lucht zijn gehouden.

Justitie zegt dat de Exel-groep geen verdachte is. Volgens een woordvoerder is het bedrijf mogelijk wel door P. als ,,vehikel'' gebruikt. Een nadere toelichting wil de woordvoerder niet geven. Justitie benadrukt dat het onderzoek waarin Exel-directeur P. is aangehouden, losstaat van het onderzoek rondom Air Holland. De man is voor 15 procent aandeelhouder van de Exel-groep. De overige aandelen zijn in handen van de Amsterdamse vastgoedhandelaren De Vlieger (42,5 procent) en Niek Sandmann (42,5 procent).

De Vlieger zegt dat hij vermoedt, ondanks de ontkenning van justitie, dat de aanhoudingen wél te maken hebben met de Air Holland-zaak. Hij noemt de verdenking van witwassen door zijn topman onzin. ,,Hoe kun je witwassen in mijn bedrijf, zonder dat ik daarvan op de hoogte ben?''

Volgens De Vlieger kwam de arrestatie van de directeur voor hem ,,uit de lucht vallen''. Hij zegt gisteren te horen hebben gekregen dat P. woensdag was opgepakt. De Vlieger zegt dat hij P. op non-actief heeft gesteld. De tweede verdachte is eveneens een bekende van De Vlieger. Volgens hem gaat het om een man uit de beveiligingsbranche, actief in de luchtvaart. Deze verdachte werkt niet voor de Exel-groep, aldus De Vlieger.