Annan krijgt nu ook steun Washington

Met een openlijke steunbetuiging aan VN-chef Kofi Annan heeft de Amerikaanse regering gisteren voor het eerst afstand genomen van de roep binnen het Amerikaanse Congres om diens aftreden.

Tegenover journalisten zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, John C. Danforth, gisteren de indruk te willen wegnemen dat Washington achter de schermen uit is op het voortijdige vertrek van Annan. Hij zei dat de Amerikaanse regering het vertrouwen in de VN-chef blijft houden en dat over steunbetuiging aan zijn adres consensus bestaat tussen president Bush en (vertrekkend) minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.

De Amerikaanse positie is ,,dat de secretaris-generaal goed werk heeft verricht, dat hij goed werk verricht, dat we met hem hebben samengewerkt, dat we ervan uitgaan in de toekomst met hem samen te werken (en) dat er geen sprake van is dat (zijn) persoonlijke integriteit door iemand, en zeker niet door ons, in twijfel wordt getrokken'', verklaarde ambassadeur Danforth.

Annan, wiens huidige termijn eind 2006 afloopt, is onder vuur komen te liggen door de miljardenfraude tussen 1991 en 2003 bij het Iraakse olie-voor-voedselprogramma van de VN. De affaire is recentelijk verder aangescherpt door de gebleken betalingen door een Zwitsers bedrijf aan een zoon van Annan. Die zoon was in loondienst bij het bedrijf dat betrokken was bij het olie-voor-voedselprogramma. Bij het programma zelf zou hij overigens niet direct betrokken zijn.

De affaire heeft in het Amerikaanse Congres en in sommige media geleid tot scherpe aanvallen op secretaris-generaal Annan. Vorige week nog weigerde president Bush desgevraagd openlijk steun voor de VN-chef uit te spreken. Daardoor ontstond de indruk dat de kritiek op Annan werd gedeeld door de Amerikaanse regering. In reactie daarop demonsteerde de Europese Unie eerder deze week uitdrukkelijk haar vertrouwen in ,,het bekwame leiderschap'' van Annan door hem een schriftelijke steunbetuiging te sturen. Vandaag volgde een uitnodiging aan zijn adres om volgende week de Europese Top van regeringsleiders onder Nederlands voorzitterschap in Brussel bij te wonen. Gisteren kreeg Annan ook al een staande ovatie in de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Dat de Verenigde Staten nu ook expliciteit hun vertrouwen in Annan hebben uitgesproken, is een opsteker voor de VN. In een verklaring wordt gesproken over ,,ondubbelzinnige'' steun van de Amerikaanse regering. Ambassadeur Danforth onderstreepte gisteren het cruciale belang van onderzoek naar de fraude. Alleen als de onderste steen boven komt, kan ,,de schaduw'' worden weggenomen die nu boven de VN hangt, aldus Danforth. Maar dat staat los van de waardering voor Annan, zei hij.