Zwitsers ruziën over een `nestbevuiler'

Een actrice braakt over een stembus. Een acteur speelt een hond, die zijn poot oplicht bij een foto van een Zwitserse minister. Beelden op de tentoonstelling Swiss-Swiss Democracy van Thomas Hirschhorn, een beroemde Zwitserse beeldende kunstenaar, die zaterdag werd geopend in het Zwitsers cultureel centrum in Parijs. Hirschhorn stelt ,,de absurditeit van de directe democratie in Zwitserland'' aan de kaak. Welnu, de boodschap is overgekomen: gisteren besloten de kantons de overheidssubsidie aan de culturele stichting Pro Helvetia, die 120.000 euro in de tentoonstelling stak, te kortwieken.

De Zwitserse kranten staan bol van deze rel. Politici, die geen van allen de tentoonstelling hebben gezien, betwisten op het journaal elkaars smaak en definities van `democratie' De rechtspopulistische Zwitserse Volkspartij (SVP), die zich opwerpt als hoeder van het Zwitserse erfgoed, is razend. Het is hún minister, Christoph Blocher, over wiens foto in Parijs `geplast' wordt. ook christendemocraten en sommige liberalen vinden dat belastinggeld niet meer besteed moet worden aan `nestbevuilers'. Andere politici noemen dat censuur. Hirschhorn, die sinds Blochers benoeming vorig jaar niet meer in Zwitserland zelf wil exposeren, zet de politieke verhoudingen dus op scherp. Precies zoals de bedoeling was.