Wilders stelt vragen in Kamer over Wilders

Tweede-Kamerlid Wilders wil dat minister Donner (Justitie) diens ,,badinerende opmerkingen'' over bewaking als statussymbool terugneemt. Dit blijkt uit schriftelijke vragen die het onafhankelijke Kamerlid vanmorgen over zijn eigen veiligheidssituatie heeft gesteld aan premier Balkenende en de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner.

Wilders is niet teruggekeerd naar de Kamer sinds hij deze week klaagde te worden belemmerd door de beveiliging, onder meer bij het opbouwen van een eigen partij. Hij wil daarover nog deze week de mening van Balkenende weten.

Minister Donner reageerde deze week op de klachten van Wilders met de waarschuwing dat eventuele medestanders van hem alleen beveiligd worden bij concrete dreiging of risico daarop. Hij waarschuwde ertegen bewaking als statussymbool te zien. Wanneer Donner deze opmerking niet terugneemt, suggereert hij volgens Wilders dat ,,ik en anderen niet meer in gevaar zijn en dat dus alle veiligheidsmaatregelen onverwijld moeten worden opgeheven.''

Wilders wordt net als VVD'er Hirsi Ali beveiligd, omdat er volgens analyses van de overheid dreiging bestaat van geweld tegen hen.

SP-leider Marijnissen roept op om na het Kamerreces, dat half januari afloopt, elke dag de Kamervergadering te openen met een citaat van Hirsi Ali en Wilders, als zij dan nog niet terug zijn. Naar verwachting zijn de beide Kamerleden terug na het Kerstreces, dat over vier vergaderdagen begint.