Wat doen de kinderen

Naar Rintje gaan

Kinderen die het leuk vinden om de avonturen van het hondje Rintje op de kinderpagina van het Cultureel Supplement te volgen, kunnen zondag 12 december naar de expositie met originele Rintje tekeningen van Sieb Posthuma bij boekhandel Donner in Rotterdam. De opening is om 14u, daarna is er de voorstelling Rintje maakt muziek (14u30), een vertelvoorstelling van kinderboekenschrijver Sieb Posthuma, waarbij kinderen voor hondenpubliek mogen spelen. Sieb leest voor terwijl acteur- en zangduo Ton en Odette het verhaal tot leven brengen.

Rintje maakt muziek op 12 dec om 14u30 bij boekhandel Donner, Lijnbaan 120, Rotterdam. Res 010-2175241 of kinderboek@donner.nl Entree gratis.

Beste pianist worden

Wie wordt de beste jonge pianist van Nederland? Negen finalisten in drie leeftijdscategorieën 13 t/m 16 jaar, 17 t/m 20 jaar en 21 t/m 24 jaar spelen in de finale op zaterdag 11 december en op zondag 12 december in de superfinale in het Koninklijk Conservatorium, Den Haag. Het programma wordt deze week via de website www.ypf.nl bekendgemaakt. De finales en superfinale zijn toegankelijk voor publiek.

Finales op 11 en 12 dec in het Kon Conservatorium, Juliana van Stolberglaan 1, Den Haag. Toegangskaarten €5 voor de finales en €10 voor de superfinale. Toegang voor publiek onder de 25 jaar gratis. Kaarten www.ypf.nl

Gluren naar pinda's

In Villa Zebra is de tentoonstelling Dag Licht te bewonderen. Een interactieve tentoonstelling voor kinderen over licht en donker, schaduw en schemering en dag en nacht. Kom kijken naar een kimono met meer dan duizend lichtjes, kom gluren naar pinda's onder de zonnebank of ontwaak in een droombloemenbed. Daarna kunnen kinderen in een workshop een lichtvanger maken of tekenen met gum vanuit het pikzwarte donker. Elke zondag t/m 19 december gaat één van de kunstenaars uit de Dag Licht!-expositie kinderen daarbij helpen.

Workshop Dag Licht! t/m 19 dec van 13-16u in Villa Zebra, Museumpark 30, Rotterdam. Res 010-2411717 of www.villazebra.nl. Kosten workshop €6,50.

Naar goud zoeken

Lang geleden leefde Koning Midas. Nadat de koning een goede daad deed, mocht hij een wens doen en hij wenste dat alles wat hij aanraakte in goud veranderde. De koning was zo blij dat hij een feestmaal gaf. Maar toen hij zelf lekker wilde gaan eten had hij een probleem: wijn, broodjes en kippenpootjes veranderden in goud! Naar het verhaal van Koning Midas werkten leerlingen van de IMC Weekendschool uit Amsterdam West Nu aan het Goud project samen met de kunstenaars Tjepkema en Hooymans. Wat is goud eigenlijk? Welke betekenissen heeft goud in verhalen en spreekwoorden? Naar het verhaal van Koning Midas boetseerden de leerlingen voorwerpen van klei die zij graag willen hebben. De `objecten van begeerte' werden bedekt met goudluster. Op zondag 12 december onthullen de leerlingen hun gouden feesttafel met cadeau's in het Stedelijk Museum op de expositie Geel Metalliek - Goud voor Robert Smit.

Onthulling gouden feesttafel op 12 december om 14u30 in het Stedelijk Museun, Post CS-gebouw, Oosterdokse kade 5, Amsterdam. Inl www.stedelijk.nl

Componist worden

Later word ik brandweerman, zangeres of dj. Later word ik een beroemd componist. Later is het thema van de compositiewedstrijd van de VARA en het Nederlands Blazers Ensemble, waarin jonge componisten met hun eigen muziek op weg gaan naar het podium van Het Concertgebouw. Wie worden dit jaar de sterren van het Nieuwjaarconcert in het Concertgebouw? Op zaterdag 11 december is de finale van deze compositiewedstrijd in Muziekcentrum Vredenburg Utrecht. Deze finalewedstrijd is onderdeel van de Nederlandse Muziekdagen 2004.

Finale op weg naar Het Concertgebouw op za 11 dec om 14u in Vredenburg, Utrecht. Toegang €5. Res 030-2314544 of www.vredenburg.nl

Kerstkrans maken

Op zondag 12 december is er weer veel te doen op informatieboerderij Zorgvrij. Tijdens Kerstlicht op Zorgvrij kunnen kinderen een kerstkrans met lampjes maken. De versieringen voor de krans worden ook zelf gemaakt zoals boerderijdieren uitknippen en opplakken en van een dennenappel een vrolijk kerstmannetje maken. Ook kan een kaars in gekleurd kaarsvet worden gedompeld. De zanggroep Hi!! Society en het Klarinetchoire zingen en spelen tussen 14u en 15u15 kerstliedjes, de imker verkoopt honing en kaarsen van bijenwas en buiten wordt bij de vuurkorf chocolademelk en glühwein geschonken. En natuurlijk kan er ook bij de koeien en andere dieren in de stallen worden gekeken.

Kerstlicht op Boerderij Zorgvrij, Genieweg, Spaarnwoude op 12 dec van 11-16u. Kosten krans maken €5. Inl 023-5202828.

Chocolade eten

Kinderen die van chocolade houden en creatief zijn, kunnen op woensdag 15 en 22 december van 14-16u naar de kinderworkshop Chocolade Versiering-maken in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. Op de expositie Een schat aan feesten rond kerstmis, van Sint Maarten tot Drie Koningen kunnen kinderen tussen de 6 en 10 jaar een chocoladekerstversiering maken en mee naar huis nemen (of gelijk opeten). Er komt ook een verhalenverteller langs die een spannend kerstverhaal vertelt.

Workshops chocolade kerstversiering maken op 15 en 22 dec van 14-16 voor kinderen van 6-10 jaar in het Belasting & Douane Museum, Parklaan 14-16, Rotterdam. Kosten €1,50 per kind. Res 010-4400200 of per e-mail info@belasting-douanamus.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl