VOORKEUR REGIO

HAARLEM

Golden Palace Si Si Si, een muzikale komedie van Golden Palace, voert een stelletje verschoppelingen ten tonele. Ze zijn onaangepast, zitten duidelijk aan de rand van de afgrond,. Ze zijn dan wel verdwaald in de spelonken van de samenleving, ze kruipen er net zo makkelijk weer schaterlachend uit. Het is een vaste werkwijze van Golden Palace: geen voorgekookt verhaal, slechts een fascinatie die langzaam, met veel oog voor detail, de vorm van een voorstelling aanneemt. Kuijpers gaat uit van beweging, daarom wordt Golden Palace ook wel een mimegezelschap genoemd.

15-21 dec. Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-517 3900 of www.toneelschuur.nl

LEIDEN

De wensput Arjen Ederveen en Beppie Melissen fleuren de Leidse kerst op met de familievoorstelling De wensput. Een steenrijk Leids echtpaar vindt onder het huis een diepe put. Hij heeft vrienden bij de Gemeente en zij weer bij Monumentenzorg. Dus komt er een batterij deskundigen kijken naar de put. Zij wil hem per se in oude staat laten restaureren. Hij vindt dat goed mits er dan gelijk een parkeergarage met lift komt. Op het grote kerstfeest wordt de wensput onthuld. Als gasten in dit stuk figureren vele Leidenaren.

15 dec t/m 8 jan. Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl 071-516 3899 of www.leidseschouwburg.nl

UTRECHT

Videokunst

Een jaar lang zullen de etalages in de binnenstad van Utrecht dienen als presentatieplek voor jonge videokunstenaars. Op een steeds wisselende locatie is elke maand, van zonsondergang tot middernacht, een ander werk te zien. Als eerste in dit project van stichting Lazy Marie is de film Teddy van kunstenaar André Bergs te zien in de etalage van Mooi Damesmode in de Schoutenstraat.

Street Art. T/m eind 2005. Inl 030-2714058

Kerststal

Museum Catharijneconvent is al in de kerstsfeer. De tentoonstelling Zin in Kerst brengt kerstobjecten uit de eigen collectie bijeen, waaronder een Napolitaanse kerststal uit de achttiende eeuw. Ook zijn er workshops voor kinderen in een speciaal kinderkerstatelier.

Zin in kerst.

T/m 6 jan in Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht. Inl 030-2313835 of www.catharijneconvent.nl

Wat is denken? In de Snijzaal van 't Barre Land is de Vlaamse groep De Onderneming te gast, met het toneelstuk Wat is denken? over de filosofen Martin Heidegger en schrijfster Hannah Arendt. De laatste heeft als studente begin jaren dertig een verhouding met Heidegger, maar ze moet als joodse nazi-Duitsland ontvluchten. Heidegger blijft en wordt prominent nazi. Na achttien jaar nemen zij het contact weer op.

7-9 dec, 20u30, Snijzaal (Hoefijzerstraat 10, Veeartsenijterrein achter Biltstraat). Inl 030-2316142 of www.barreland.nl

Vikinglezing

Op 15 december geeft prof. Renger de Bruin, conservator stadsgeschiedenis, een lezing over de Vikingen in het Centraal Museum over de vikingcultuur en de historische achtergronden van de plunderrooftochten vanaf de late 8ste eeuw.

15 dec 14u aula Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10. De lezing is gratis toegankelijk voor alle museumbezoekers. De expositie Vikingen! is nog t/m 10 april te zien.