Van Manen terug bij Nationale Ballet

Hans van Manen keert terug als choreograaf bij Het Nationale Ballet. Hij gaat samen met collega David Dawson het artistieke team van het gezelschap per 1 januari 2005 versterken. Dat heeft Het Nationale Ballet gisteren laten weten. Van Manen was tussen 1973 en 1978 ook al werkzaam bij het Amsterdamse ballet. Voor Van Manen is de terugkeer daarom `een beetje thuiskomen'. ,,Ik vind het heerlijk om hier in Amsterdam op dit moment in mijn leven een bijzondere rol te vervullen'', aldus de 72-jarige choreograaf. Het eerst ballet dat Hans van Manen in zijn nieuwe functie maakt, zal in première gaan tijdens het programma Master Moves op 18 maart. Bovendien maakt hij ter gelegenheid van Koninginnedag 2005 een nieuwe pas de deux, waarmee Het Nationale Ballet in het programma Feest op tournee gaat door het land. Het programma Carte Blanche, dat gepland stond in juli 2005, wordt wegens de aangekondigde subsidiebezuinigingen van de gemeente Amsterdam een jaar uitgesteld.