Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de fotograaf Li Zhensheng die `verboden' foto's maakte over de Culturele Revolutie in China (1966-1976) van Mao. En een gesprek met oud-IKV-voorzitter Jan van Putten over het dossier dat de Stasi aanlegde over IKV-voorman Mient-Jan Faber. Van Putten zou de Stasi informatie hebben verstrekt. Ned.2, 18.20-19.05u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: De vier van vier miljoen. Over de miljarden euro's die de overheid jaarlijks uitgeeft om werkzoekenden aan een baan te helpen. Alleen de gemeenten krijgen al 2 miljard om hun bijstandscliënten te reïntegreren. Maar G. de Jong van de Algemene Rekenkamer weet niet of dit geld goed terecht komt. Ned.3, 21.10-21.50u.

Bernhard, prins met een missie. Vrienden vertellen over prins Bernhards grote betekenis voor de internationale natuurbescherming en het Wereld Natuur Fonds. Ned.2, 21.35-22.30u.

Molly en Mobarak. Australische documentaire over Mobarak, één van de 4.000 Afghaanse vluchtelingen die tussen 1999 en 2001 naar Australië vluchtten. Hij krijgt een verblijfsvergunning voor drie jaar. Molly is de dochter van één van de vrijwilligers van het buurtcentrum waarop hij verliefd wordt. Ned.1, 23.10-0.10u.

VPRO's Import: Murder on a Sunday morning. Franse documentaire over een zwarte Amerikaanse tiener die in 2000 (valselijk) beschuldigd werd van moord op een bejaarde blanke vrouw. De film werd in 2001 bekroond met een Oscar voor beste lange documentaire. Ned.3, 23.50-1.50u.

PRAATPROGRAMMA

Deutschland und der Terror – Sind wir auf den Ernstfall vorbereitet? Over de vraag of Duitsland voorbereid is op een terroristische aanslag, met o.a. ministers voor Binnenlandse Zaken van Duitse deelstaten. ZDF, 23.15-0.00u.

AMUSEMENT

Thema-avond Robbie Williams. Met een kijkje achter de schermen van de totstandkoming van de clip Rock DJ (20.00u.), registratie van The Robbie Williams show uit 2003 (20.30u.), een documentaire over zijn carrière (The show-off must go on, 21.45u.) en een registratie van een concert in Knebworth in augustus 2003 (22.55u.). Veronica, 20.00-0.05u.

Myth busters: Biscuit bazooke. Zie tv-vooraf. Discovery, 20.00-21.00u.

FILM

The Green Mile (Frank Darabont, 1999, VS). In gevangisdrama van de regisseur wordt hoofdbewaker Tom Hanks geconfronteerd met een terdoodveroordeelde zwarte man (Michael Clarke Duncan) die twee meisje zou hebben vermoord en over bovennatuurlijke geneeskrachtige gaven beschikt. Zijn initialen zijn J.C. in deze christelijk geïnspireerde pulp. Net5, 20.30-23.55u.

The Presidio (Peter Hyams, 1988, VS). Drie spectaculair gemonteerde achtervolgingsscènes vormen voornaamste attractie van kleurloze thriller, gesitueerd op militair terrein rond fort uit de titel. Sean Connery en Mark Harmon moeten samen moord oplossen. Meg Ryan ageert tegen militaire zeden. RTL5, 20.30-22.20u.

Une affaire qui roule (Eric Véniard, 2003, Frankrijk). Vlot geschreven komedie over twee vrienden die midlife-knoop moeten doorhakken. De een wil eigenlijk een eigen restaurant en de ander een roman schrijven. TV5, 22.25-24.00u.

Looking for Mr. Goodbar (Richard Brooks, 1977, VS). Ouderwets ruimdenkende verfilming van bestseller van Judith Rossner doet zwaar op de hand. Diane Keaton charmeert als een door jeugdtrauma's geplaagde lerares met een ambivalente hang naar one night stands. Vroege bijrol van Richard Gere. BBC1, 1.20-3.35u.

Y aura-t-il de la neige a Noël? (Sandrine Veysset, 1996, Fr.). Tijdens het kijken naar het dromerige debuut van Veysset over het harde leven op een Zuid-Franse boerderij wordt de kijker het achtste kind van een formidabele moeder die er al zeven heeft. Uitgelegd wordt er niets, maar wel gespeeld in het hooi, gewerkt en geknuffeld tussen vale dekens. BBC2, 1.20-2.50u.

RADIO

Kunststof. Dirigent/pianist Ed Spanjaard praat over zijn optreden met Radio Filharmonisch Orkest op de Nederlandse Muziekdagen, komend weekeinde in het muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. O.m. een reportage over het Amsterdamse filmtheater De Uitkijk dat 75 jaar bestaat en een van de oudste theaters van Europa is. 747AM, 21.00-23.00u.