Staking bij Arriva

Ongeveer 500 buschauffeurs van vervoersmaatschappij Arriva hebben vanmorgen voor 24 uur het werk neergelegd in de provincies Groningen, Drenthe en in Zuid-Oost-Friesland. Hierdoor reden er geen streekbussen, het stadsvervoer van Arriva in Leeuwarden en Emmeloord reed wel.

De bonden eisen dat de vervoerder garandeert dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Als gevolg van een rijksbezuiniging van 7,5 miljoen euro, moet Arriva naar eigen zeggen bustrajecten opheffen. Hierdoor verliezen 62 buschauffeurs hun baan. Arriva probeerde de staking gisteren tevergeefs via een kort geding te voorkomen.

Een woordvoerder van het bedrijf noemt de eis van de bonden ,,onredelijk''. ,,Mensen die je over hebt, kun je niet op de loonlijst houden, anders ga je failliet.'' Vakbondsbestuurder E. van Eijbergen van FNV Bondgenoten vindt dat Arriva een ,,normaal sociaal plan'' moet opstellen. Dit zou ook zijn gebeurd bij Arriva's dochteronderneming NoordNed en voor kantoorpersoneel. Via natuurlijk verloop en stimuleringsmaatregelen (mensen krijgen een bedrag mee, waarmee ze een andere baan mogen zoeken) zouden gedwongen ontslagen voorkomen kunnen worden. ,,Arriva is te veel op winstmarges uit'', aldus Van Eijbergen. Hij sluit niet uit dat er volgende week opnieuw gestaakt wordt.