SBS-programma is ook van Endemol

SBS6 mag vanavond het televisieprogramma Eneco Stralend Nederland toch uitzenden, maar moet producent Endemol daarvoor een vergoeding betalen.

Dat zijn SBS en Endemol overeengekomen na het kort geding dat gisteren voor de Amsterdamse rechtbank diende. De rechter bepaalde dat Endemol mede-eigenaar van het amusementsprogramma is en dat SBS het niet zonder Endemols toestemming mag uitzenden.

SBS en Endemol maakten de afgelopen twee jaar samen het programma Eneco Stralend Nederland, waarin een jury op zoek gaat naar de mooist verlichte straat, woning of tuin van Nederland. Omdat SBS de tarieven van Endemol te hoog vond, besloot zij het amusementsprogramma dit jaar door The Entertainment Group te laten produceren. Dit accepteerde Endemol niet, omdat het meende mede-eigenaar van het programmaontwerp te zijn. Daarom spande het een kort geding aan om de eerste uitzending, vanavond, te verbieden.

Nadat de rechter Endemol in het gelijk stelde, hebben de partijen een regeling getroffen. SBS moet Endemol een licentievergoeding betalen. Ook moet SBS Endemol vermelden op de aftiteling van het programma. Volgend jaar zullen de partijen opnieuw over het programma onderhandelen. Dit jaar produceert Endemol de uitzendingen niet.

Voor Endemol is deze uitspraak ,,van groot belang'' omdat de rechter de auteursrechten van Endemol als mede-eigenaar van een programma onderkent. ,,Programmaformats zijn ons brood. Dat onze rechten beschermd worden is cruciaal'', aldus de woordvoerder van Endemol.

Door deze uitspraak staat vast dat een zender een coproductie met Endemol niet zonder toestemming door een andere producent mag laten maken.