Rozendaal wint schaatsmarathon in zesdaagse

Schaatser Miel Rozendaal heeft gisteren in Eindhoven de tweede marathon van de Greenery-zesdaagse gewonnen. Hij versloeg in de massasprint Roel van Hest en de Fransman Cedric Michaud. Rozendaal nam in het klassement de leiding over van zijn Amerikaanse teamgenoot KC Boutiette, die dinsdag de openingsmarathon in Breda won. Boutiette kwam in Eindhoven vlak voor de eindstreep ten val en finishte als dertiende.

In voorgaande jaren konden de wedstrijden tijdens de zesdaagse meestal worden gekarakteriseerd als een sprint met honderd ronden, die steevast ging tussen Jan Maarten Heideman, Michaud, Rozendaal en Boutiette. De beleidsmakers van de sectie marathon van de schaatsbond KNSB wilden af van de `massasprints' en pasten het reglement aan. Niet het aantal punten geeft tegenwoordig de doorslag, maar degene die de meeste ronden voorsprong neemt wordt winnaar van het eindklassement.

Boutiette, dinsdag in Breda de snelste in de massasprint, ziet weinig heil in het nieuwe systeem. ,,Een rondje voorsprong pakken is er ook dit jaar niet bij. De kopmannen van de schaatsteams sturen hun knechten steeds naar voren en dan blijft het peloton gewoon gesloten. Uiteindelijk gaat het toch weer om punten.''

Boutiette liet gisteren in Eindhoven zijn ploeggenoten alle gaten dichtrijden. Zo neutraliseerden Andres Landman en Bertjan van der Veen vluchtpogingen van Henk Angenent en het duo Ralf Zwitser-Rob van Meggelen. Beide demarrages leverden een voorsprong van een halve ronde op. In de finale werd Boutiette door zijn ploeggenoten in stelling gebracht voor de eindsprint. Hij werd vierhonderd meter voor de finishlijn voorbijgereden door zijn teamgenoot Rozendaal.

,,Het was weer dringen geblazen in de voorste linie', zei de Nederlandse winnaar na afloop. ,,Ik dacht, ik trek de sprint maar van ver aan. We hebben nu als ploeg twee triomfen behaald. In het klassement staan we er goed voor, maar er is tot aan de laatste dag nog niets beslist.''