Rex Gildo

Het Huis van Bourgondië brengt de voorstelling Rex Revival, over de Duitse schlagerzanger Rex Gildo die in 1999 uit een wc-raam viel. Na zijn dood bleek dat de zanger zijn ware geaardheid altijd had verborgen achter een verstandshuwelijk en achter het imago van de ideale schoonzoon. In deze voorstelling komt een vreemdeling aan de deur bij de familie Gildo. Hij maakt zich aan de echtgenote bekend als minnaar van Rex. Rex ontkent.

Schrijver Martijn de Rijk maalt niet om het wezen van het schlagergenre, noch om de hilarische camp-mogelijkheden die dit onderwerp biedt. In plaats daarvan schreef hij een Pinteriaanse thriller: een onbekend individu dringt binnen in een huiselijke situatie, waar heel wat overhoop te halen valt. Ook regisseur Jeroen van den Berg heeft zich, zo te zien, vooral gericht op het scheppen van een mysterieus sfeertje.

De ster van Rex Revival is de echtgenote, die tegen de klippen op begripvol probeert te blijven en de lieve vrede tracht te bewaren (,,wat heerlijk, wat feestelijk!''), maar allengs hopeloos in de intrige bekneld raakt. Nanna Tieman speelt die rol met mooi vertoon van raffinement. Haar hemels bedoelde glimlach verstart steeds meer op haar engelachtige gezichtje, vooral in de confrontaties met Jibbe Willems, die als de manipulerende vreemdeling voortdurend gevaar weet te suggereren.

T/m 26 dec Bellevue, Amsterdam (12u30) Inl. 020-5305301 of www.lunchvoorstelling.nl. 4-8 jan. Huis van Bourgondië, Maastricht.