Real Madrid en Liverpool op nippertje geplaatst

Real Madrid heeft gisteravond uitschakeling in de eerste ronde van de Champions League afgewend. De Spaanse miljoenenploeg won in het laatste groepsduel met 3-0 bij AS Roma. In een leeg stadion maakten de Braziliaan Ronaldo en de Portugees Figo (twee) de doelpunten.

Amper vijfhonderd mensen waren aanwezig in Stadio Olimpico. Door een straf van de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA was `gewoon' publiek niet welkom bij de laatste thuiswedstrijd van AS Roma, dat al was uitgeschakeld. De troosteloze ambiance werkte demotiverend op de Italiaanse ploeg.

Bij Real maakte met name Ronaldo een geïnspireerde indruk. In de tweede minuut kopte de Braziliaan nog voorlangs, maar kort daarna was het toch raak. Na een prachtige versnelling scoorde Ronaldo met een koel boogballetje: 0-1. Real verzuimde door te drukken. Raúl en Ronaldo misten kansen. Aan de andere kant was Roma met een vrije trap van Candela op de lat dicht bij de gelijkmaker.

Na een uur spelen stak de Nederlandse arbiter Temmink de Spanjaarden de helpende hand toe. Ronaldo ging vrijwillig naar de grond, maar hield aan zijn lachwekkende duikeling toch een strafschop over. Figo maakte 0-2. Met een technisch hoogstandje bepaalde de Portugees de eindstand even later op 0-3.

Dinamo Kiev was de grote verliezer in groep B. De ploeg uit Oekraïne verloor met 3-0 bij Bayer Leverkusen door treffers van Juan, Voronin en Babic. Daardoor zakte Dinamo van de eerste naar de derde plaats in de eindstand. Leverkusen eindigde bovenaan, Real werd tweede in de poule.

In groep A behaalde AS Monaco in La Coruña een eenvoudige 5-0 zege op Deportivo, dat al was uitgeschakeld. Chevanton, Givet, Saviola, Maicon en Adebayor scoorden. Liverpool plaatste zich ternauwernood na een 3-1 zege op Olympiakos. De Grieken kwamen op Anfield Road voor rust op voorsprong. Pongolle, Mellor en Gerrard zorgden voor de ommekeer. De twee laatste treffers kwamen vlak voor tijd tot stand. Olympiakos werd uitgeschakeld en `veroordeeld' tot het UEFA-Cuptoernooi.

In groep D eindigde Manchester United na een 3-0 nederlaag bij Fenerbahçe als tweede achter Olympique Lyon. De Fransen wonnen met 5-0 van het uitgeschakelde Sparta Praag. United speelde met een veredeld B-team in Turkije, waar de ploeg van de geblesseerde Van Hooijdonk de derde plaats en deelname aan het UEFA-Cuptoernooi veiligstelde. Tuncay maakte een zuivere hattrick.