Prettig gestoord testen

Met een piercing loop je meer kans op een blikseminslag. Een alcohol-ademtest kun je foppen. Een dubbeltje van het Empire State Building afgegooid kan een voetganger op straat dodelijk treffen. Als een kogel een vliegtuigraam vernielt, word je naar buiten gezogen. Sterke verhalen die je experimenteel zou willen verifiëren, maar dat is te moeilijk, te gevaarlijk of te duur.

Niet voor de televisie. Adam Savage en Jamie Hyneman testen op Discovery elke dag drie broodje-aapverhalen in Myth busters. In de aankondiging worden ze voorgesteld als experts in special effects maar het zijn vooral twee volwassen schooljongens die willen weten hoe het zit. Onbezoldigd derde lid van het presentatieteam is Buster, een etalagepop vol butsen, brandplekken en kogelgaten, die de rol van proefpersoon krijgt waar het Adam en Jamie te heet wordt onder de voeten.

Wat is het toch heerlijk om presentatoren in de weer te zien die iets kunnen. Voor de mythe van dienst ontwerpen ze een experiment, kopen en bouwen met draaiende camera wat nodig is om het uit te voeren, en ze durven zonodig hun tong te laten piercen of zich in dienst van de wetenschap te bezatten. Er moet een bekwaam productieteam achter de camera staan, want regelmatig gaan de Myth busters op bezoek bij experts die net zo prettig gestoord zijn als zijzelf, waarbij ze nog informatieve gesprekken voeren ook. Het programma is sprankelend gemonteerd en opzettelijk slordige animaties helpen bij de uitleg. Als het QED (quod erat demonstrandum, wat te bewijzen was) heeft geklonken, vergeten ze nooit in een laatste proef alles kapot te maken wat nog heel was (bijvoorbeeld een verkeersvliegtuig). Alleen Buster blijft altijd min of meer intact.

Myth busters wordt met immens plezier gemaakt, wat iets anders is dan leuk doen voor de kost. Niet alle mythen leggen trouwens het loodje. Je kunt wél een kanon maken van een boomstam (,,Probeer dit nooit zelf, tenzij je een eigen programma hebt''), een kogel die als zekering in een auto zit kan bij kortsluiting wél spontaan afgaan, en een auto waarin twee maanden een lijk heeft liggen rotten blijft altijd stinken.

Myth busters, Discovery, elke werkdag 20.00-21.00u.

    • Herbert Blankesteijn