John Snow blijft aan als minister van Financiën VS

John Snow blijft de Amerikaanse minister van Financiën. Dat werd gisteren meegedeeld door de woordvoerder van het Witte Huis. President Bush heeft hem gevraagd te blijven en de 65-jarige oud-spoorwegondernemer heeft ingestemd.

Het was de verrassende ontknoping van een bizar onderdeel van de huidige reconstructie van de regering-Bush. Anderhalve week geleden werd een hoge functionaris op het Witte Huis geciteerd die zei dat Snow zo lang mocht aanblijven als hij wilde, ,,op voorwaarde dat het kort was''.

De anonieme aankondiging is bij andere `vrijwillige' ontslagen en benoemingen van vervangers de laatste weken een betrouwbare aanwijzing geweest. Het Witte Huis van George W. Bush geldt als bijzonder gedisciplineerd, zeker in het communicatiebeleid.

Aangenomen werd dat Snow, die vroeg in 2003 de `te onafhankelijke' minister Paul O'Neill verving, door Bush werd gezien als te weinig effectief in het verkopen van zijn economische politiek. De president wil in zijn tweede ambtstermijn de eerdere belastingverlagingen permanent maken, het fiscale stelsel vereenvoudigen en vooral de sociale zekerheid privatiseren.

Dat laatste project vereist een intensieve politieke promotie-campagne: ook in eigen Republikeinse kring is het geen unaniem gesteunde ingreep. Snow is niet altijd even tactvol. Hij noemde de prestaties van de nucleaire industrie onlangs ,,uitstekend, als je Three Mile Island en Tsjernobyl even buiten beschouwing laat''. In 1979 in Pennsylvania en in 1986 in de Oekraïne hadden ernstige ongelukken met kerncentrales plaats.

Gisteren bleek de president er toch voor te hebben gekozen om Snow op Financiën te houden. Een verklaring werd niet gegeven. Volgens het Amerikaanse dagblad The Washington Post vanmorgen zouden verschillende kandidaten voor de post, waaronder één topzakenman uit Wall Street, voor de eer hebben bedankt.

De woordvoerder van de president zei dat de agenda van de president pas gisteren, vijf weken na de verkiezingen, de eerste mogelijkheid om minister Snow te ontvangen. In het gesprek, dat tien minuten duurde, zou de eventueel beperkte duur van de verlenging niet aan de orde zijn geweest.