Joe Sample

Hij werd bekend door de soul(jazz)groep The Crusaders, was begeleider van Diana Ross, Joni Mitchell en Whitney Houston en deed nog een heleboel andere dingen. Een solo-plaat maakte hij echter nooit, dus is Soul Shadows een soort debuut. Nog verrassender is dat Joe Sample (1939) zich hier presenteert als een ouderwetse jazzpianist. Hij begint met een stevig aangeslagen ragtime en verdiept zich daarna in repertoire van Fats Waller, Duke Ellington en andere componerende pianisten van historisch gewicht. Opmerkelijk hierbij is dat Sample, die een beetje de reputatie van gladjanus heeft, zich bijzonder inzet om er iets persoonlijks van te maken. Zo wordt The Entertainer van Scott Joplin grondig verbouwd, en krijgt Gershwins Embraceable You een liefdevolle schoonheidsbehandeling. De enige onbekende composities zijn die van Sample zelf, waaronder de titelsong. Er staat in het cd-boekje een tekst bij Soul Shadows afgedrukt, maar een vertolker meldt zich niet. Dat is geen bezwaar. De stevige pianistiek van Joe Sample kan het prima zonder woorden stellen.

Joe Sample: Soul Shadows (Verve 0602498627754).

    • Frans van Leeuwen