Genomineerden Prix de Rome bekendgemaakt

Yael Bartana, Lonnie van Brummelen, Esther Tielemans en Kan Xuan zijn de vier kunstenaars die genomineerd zijn voor de Prix de Rome 2005. Dat heeft de Rijksakademie vandaag bekendgemaakt. De kunstenaars krijgen de mogelijkheid om van januari tot half april 2005 `in residency' te werken in de Rijksakademie in Amsterdam. In juni of juli 2005 vindt een tentoonstelling plaats met werk dat zij in deze werkperiode gemaakt hebben en zal ook de winnaar bekendgemaakt worden. De Rijksakademie heeft de opzet van de Prix de Rome onlangs drastisch veranderd. De categorieën zijn vervallen. Er is nu één prijs voor beeldende kunst die eens per twee jaar wordt uitgereikt, en een vierjaarlijkse architectuurprijs. Het prijzengeld is met dank aan de nieuwe sponsor SNS Reaal verhoogd tot 45 duizend euro voor de eerste prijs, 20 duizend euro voor de tweede prijs en tienduizend euro voor de beide basisprijzen. Op de nieuwe website www.prixderome.nl, ontwikkeld in samenwerking met AVRO Kunst, zal het werkproces van de kunstenaars te volgen zijn en kan het publiek op uiteenlopende manieren `deelnemen'.