Galerieselectie

Bomen

Al jaren vormen bomen een voorname inspiratiebron voor schrijvers, dichters en beeldend kunstenaars. Ze zijn de oudste en grootste levende organismen op aarde en hebben een belangrijke functie in veel mythologische en religieuze verhalen. De tentoonstelling Van Bomen en Bossen is een ode aan de boom en omvat foto's van o.a. Diana Blok, Els Botman, Ellen Kooi, Hans van der Meer, Lieve Prins, Laura Samsom Rous en Hannes Wallrafen. Ook te zien zijn een boom-object van beeldhouwer Floris Brasser en de videofilm 'We werden altijd Takkebos genoemd' van Janna Dekker.

Van Bomen en bossen. 11 dec t/m 30 jan in de Melkweg Galerie, Marnixstraat 409, Amsterdam. Wo t/m zo 13-20u.

Terry Rodgers

De Amerikaanse schilder Terry Rodgers maakt metersgrote, ultra-realistische schilderijen van de Amerikaanse upper-class. Zijn voorstellingen tonen decadente feestjes in deftige appartementen waar de lamlendige gasten zich overgeven aan hedonisme. Ze drinken cocktails en champagne en liggen halfnaakt, maar behangen met juwelen, op de design-meubelen. In veel van deze `rich and beautiful' zijn beroemdheden als Paris Hilton en Christina Aguilera te herkennen.

Schilderijen van Terry Rodgers. T/m 8 jan in Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

Pär Strömberg

De sombere schilderijen van de Zweedse kunstenaar Pär Strömberg tonen donkere meren en angstaanjagende bossen. Het zijn de decors waar misdaadverhalen zich af zouden kunnen spelen. In de boomtakken zijn al de dreigende silhouetten van kraaien te zien. Strömbergs schilderijen worden in Galerie Loerakker gecombineerd met het werk van Antoine Berghs, die een veel abstractere taal hanteert. Zijn werk bestaat uit wetenschappelijk ogende structuren en patronen.

Schilderijen van Pär Strömberg en Antoine Berghs. T/m 23 dec in Galerie Loerakker, Keizersgracht 380, Amsterdam. Wo t/m za 13-17u30.

Archipel

In het oude politiebureau van Apeldoorn werd zeventien jaar geleden het kunstenaarsinitiatief Archipel gestart. Sindsdien heeft het voortbestaan van de kunstruimte door gebrek aan financiële ondersteuning meermalen op de tocht gestaan. Nu is het doek definitief gevallen. Formula - punt van aanvang is de laatste tentoonstelling. Te zien zijn nieuwe werken van Herman Verhagen, Melvin Moti, Uli Kürner, Thomas Wildner, Marc Oosting, Theo Tomson en Pietertje van Splunter.

Formula - punt van aanvang. T/m 16 jan in Archipel, Marktstraat 24, Apeldoorn. Do t/m zo 13-17u.

Intermezzo

De kersttentoonstelling van galerie en bloemenwinkel Brutto Gusto heet Intermezzo en omvat glaswerk van de Engelse kunstenaar Kate Hume, de in Venetië werkende Japanse Ritsue Mishima en de Nederlander Bernhard Heesen. Ook is werk te zien van schilder Bas Meerman, die specaal voor de gelegenheid intens gekleurde Madonna-voorstellingen en winterlandschappen maakte.

Intermezzo, kersttentoonstelling. T/m 31 dec in Galerie Brutto Gusto, William Boothlaan 15a, Rotterdam.

En verder

Foto's van Dorothée Meyer t/m 22 jan Motive Gallery, Elandsgracht 10, A'dam; foto's van Maura Biava t/m 29 dec Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9A, A'dam; schilderijen van Guido Vlottes en German Stegmaier t/m 22 dec in Galerie De Praktijk, fotowerken van Edwin Zwakman t/m 24 dec Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, A'dam; foto's van Marnix Goossens t/m 22 dec Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A'dam; foto's van Grzeszykowska & Smaga t/m 23 dec Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A'dam; foto's van Ron Galella t/m 8 jan Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, A'dam; schilderijen van Philip Akkerman t/m 9 jan in Revolution 10/53 Gallery, Herenstraat 6b, Middelburg; foto's van Sylvia Alonso & collages van Elza Jo t/m 19 dec Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R'dam; tekeningen van Ronald Cornelissen t/m 2 jan XX Multiple Galerie, Witte de Withstraat 77, R'dam; schilderijen en video van Pascal Lievre t/m 24 dec in Flatland Gallery, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.