FRANKRIJK

Tassen

Op de vermakelijke en boeiende expositie Le cas du sac (wat betreft de tas) benadert het Musée de la Mode de tas vanuit een historisch, sociologisch en esthetisch standpunt. Ruim driehonderd exemplaren uit alle windstreken, gemaakt van parels, pluimen en stras, tonen een grenzeloze fantasie. Zo is er bijvoorbeeld een Bilum (1950) van veren uit Papoea-Nieuw-Guinea; tassen van vilt in de vorm van een telefoon, een schaaktoren en een fauteuil die Christian Astuguevieille in 1996 ontwierp voor Nina Ricci; en zelfs de sac filet, in feite het `beroemde' boodschappennetje van onze grootmoeders dat Jean Paul Gaultier `ontwierp' voor zijn haute couture collectie van 2002.

Le cas du sac t/m 20 febr di t/m vrij 11-18u, za en zo 10-18u in het Musée de la Mode et du Textile, 107-111, rue de Rivoli, Parijs, 0033-144555750 en www.ucad.fr

Trapezecircus

De Arts Sauts hoeven niet meer voorgesteld te worden. Het gezelschap dat bestaat uit 17 trapezeacrobaten vernieuwde 10 jaar geleden de trapezekunst. Ze blijven ons, de aardbewoners, betoveren en mikken hoog: ze vliegen zoals wij lopen. Ola Kala (alles gaat goed in het Grieks) is de naam van hun schitterende luchtballet. Onder een enorme opgeblazen witte bol volgen de toeschouwers, uitgestrekt in een ligstoel, de sensationele, duizelingwekkende wervelingen van de prachtige `vlinders' op wie de wetten van Newton geen greep lijken te hebben.

Ola Kala t/m 9 jan in de Espace Chapiteaux van het parc de la Villette, 211, avenue Jean-Jaurès, Parijs, 0033-140037500 en www.villette.com

En verder

Festival d'art sacré, een festival met gewijde muziek t/m 16 dec in diverse Parijse kerken 0033-144706410 en www.festivaldartsacre; Le Menteur, een stuk van Pierre Corneille, in afwisseling met andere stukken t/m 24 febr Comédie-Française, Parijs, 0033- 144 581515; Foto's Bernd & Hilla Becher t/m 3 jan Centre Pompidou, Parijs, www.centrepompidou.fr