CPB somber over economie in volgend jaar

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft zijn prognoses voor de Nederlandse economie in 2005 teruggeschroefd, en voorspelt nu een economische groei van 1 procent. In september ging het CPB nog uit van 1,25 procent.

Dit blijkt uit de jongste ramingen die vanmorgen zijn gepubliceerd. Volgens het planbureau gaat de gemiddelde koopkracht er volgend jaar 1,25 procent op achteruit. Dat heeft tot gevolg dat de consumptieve bestedingen van huishoudens volgend jaar, net als in 2003, zullen krimpen. De werkloosheid loopt op van 480.000 personen naar 525.000 volgend jaar, waarbij het werkloosheidspercentage stijgt van 6,25 procent naar 6,75 procent.

De nieuwe prognose van het CPB valt op door zijn somberheid. Het planbureau geeft zelf aan ,,al geruime tijd minder optimimstisch over de economische groei dan andere instituten'' te zijn.

Dinsdag publiceerde de Rabobank zijn vooruitzichten voor 2005, en voorzag juist een voortgaand economisch herstel met een groei van 1,75 procent. Rabo-topman B. Heemskerk hekelde toen de ,,paniekerige'' voorspellingen over de economie. Volgende week zal De Nederlandsche Bank, afgaande op uitlatingen van bankpresident Wellink, in het kwartaalbericht een economische groei van 1,7 procent voorspellen voor 2005.

Minister Zalm van Financiën liet zich gisteren op zijn weblog nog positief uit. ,,Wat me opvalt is dat de olieprijs, die eerder boven de 50 dollar gestegen was, weer beneden de 40 dollar is. Ook opmerkelijk is dat de kapitaalmarktrente (10-jaars staatsobligaties) weer naar laagterecords neigt: 3,67 procent. Twee keer goed nieuws voor de Europese en de Nederlandse economie.''

Het begrotingstekort voor 2005 wordt door het CPB geraamd op 2,5 procent van het bruto binnenlands product.

Twee weken geleden presenteerde het Centraal Planbureau vier scenario's voor de verre toekomst van de economie, die lopen tot het jaar 2040. Daarin maakte het bureau duidelijk dat er op de lange termijn zeker een welvaartsstijging in het verschiet ligt, ook al kan die verschillen naarmate de globalisering voortschrijdt, en de welvaartsstaat al dan niet wordt hervormd.

Het CPB werkt voor de prognoses voor 2005 met een gemiddelde olieprijs van 40,5 dollar per vat in 2005, tegen 39 dollar dit jaar. De geprojecteerde dollarkoers van het CPB is gemiddeld 1,24 dollar per euro in 2004, en 1,30 dollar per euro in 2005.