BELGIË

De eerste Horta

Het eerste huis dat art-nouveau-architect Victor Horta (1861-1947) in Brussel ontwierp is gerestaureerd, heringericht, van spoken voorzien en te bezoeken. Horta bouwde het woonhuis in 1892 in Schaarbeek voor Eugène Autrique, een docent aan de Polytechnische school. In 1996 werd het gered op initiatief van striptekenaar François Schuiten en scenarist Benoît Peeters, die samen de stripreeks De duistere steden maken. In het in ere herstelde Autriquehuis roepen zij met filmprojecties, schaduwbeelden en geluiden het Brussel van weleer op en wekken mogelijke vroegere bewoners geheimzinnig tot leven.

Autriquehuis, Haachtsesteenweg 266, Brussel (Schaarbeek), wo t/m zo 12-18u. Inl 0032 22156600 en www.autrique.be

Beeldenpaleis

In het nieuwe Beeldenpaleis in het Parc des Aventures Scientifiques (Pass) in Frameries bij Bergen komt de wereld op vijf wanden van twaalf meter hoog dreigend op de toeschouwer af. De vertoonde film heet Heeft de toekomst nog een toekomst? en geeft weinig reden tot optimisme. De begeleidende tentoonstelling, Scenario's van de mogelijkheden, toont hoe we het hier op aarde misschien toch nog kunnen redden. Duurzame ontwikkeling is daarbij troef. Filmanimaties geven het goede voorbeeld en wetenschappers stellen de resultaten van hun onderzoek op dit gebied voor. Of de technologisch hypermoderne, indrukwekkende projecties met hun digitale geluidsbombardement een goed voorbeeld zijn van de bepleite duurzame omgang met onze energiebronnen, blijft onduidelijk. In 2005 wordt de film op de Wereldtentoonstelling in Japan vertoond.

Parc des Aventures Scientifiques, rue de Mons 3, Frameries, di t/m vrij 9-17u, za-zo 10-18u. Inl 0032 70222252 en www.pass.be

En verder

Francisco de Goya: Los Desastres de la Guerra, t/m 9 jan, Gemeentelijk Jacob Smits Museum, Mol 0032 14317435; Fake or Not Fake, t/m 28 feb, Groeningemuseum, Brugge 0032 50448712 en www.brugge.be/musea.