BEELDENDE KUNST

In dienst van Diaghilev

Sergei Diaghilev (1872-1929) was een van de eerste die beeldende kunstenaars aantrok om samen met componisten en choreografen theatrale Gesamtkunstwerken te creëren voor een groot publiek. Toen Diaghilev vanaf 1909 Russische opera's en balletten ging produceren in Parijs, exporteerde hij niet alleen de muziek, dansers, kunstenaars, decors en kostuums, maar ook de unieke samenwerkingsverbanden waarin de Russische kunstenaars werkten. De Ballets Russes werden een nooit vertoond succes. De expositie In dienst van Diaghilev vanaf 11 december in het Groninger Museum laat de invloed van de Russische sfeer uit Sint- Petersburg op de artistieke ontwikkelingen in Parijs zien. Bij elkaar zijn er meer dan 230 schilderijen, decor- en kostuumontwerpen, grafiek en kostuums van o.a. Picasso, Matisse, De Chirico, Bakst, Benois, Golovin, Serov, Vrubel, Gontcharova en Larionov.

In dienst van Diaghilev vanaf 11 december in het Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen.

Di-zo 1017u.