Bedreiger had band met Hofstadgroep

De man die vastzit op verdenking het Tweede-Kamerlid Geert Wilders bedreigd te hebben, onderhield nauwe banden met de leden van de zogeheten Hofstadgroep. Deze Bilal L. (20) is een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst. Dit blijkt uit het politiedossier van deze zaak.

Mohammed B., verdachte van de moord op Theo van Gogh, behoorde waarschijnlijk tot de Hofstadgroep van moslimextremisten.

Bilal L. en zijn vrienden kwamen bijeen op telkens verschillende plekken, waaronder twee moskeeën in Amsterdam en omgeving. Deze moskeeën zijn tot nog toe niet in verband gebracht met moslimextremisme.

L. had volgens de Nationale Recherche contact met onder anderen een van de personen die in november in het Haagse Laakkwartier zijn aangehouden (Jason W.) en de Syriër die mogelijk als geestelijk leider de spil was van de Hofstadgroep (Redouan Al I.). Jason W. werd samen met Ismail A. aangehouden na de langdurige belegering van een woonhuis. Zij zouden bezig zijn geweest met het voorbereiden van een aanslag op de Kamerleden Wilders en Hirsi Ali. De Syriër is voortvluchtig.

Volgens de woordvoerder van het landelijk parket is het niet uitgesloten dat ook Bilal L. lid was van de Hofstadgroep. Hij wordt ook verdacht van rekrutering voor de jihad, de gewapende heilige oorlog. Een anoniem e-mail-bericht aan het landelijk parket was de aanleiding voor de Nationale Recherche om in september het onderzoek Tajine (een Marokkaans gerecht) te starten.

[vervolg HOFSTADGROEP: pagina 3]

HOFSTADGROEP

'Parlement was doelwit'

[vervolg van pagina 1]

Volgens de tipgever hadden onder andere Bilal L. en een ,,illegale Syriër'' hem benaderd om ,,aanslagen in Nederland te doen''. Ze zouden het hebben gemunt op de Tweede Kamer en de ,,rosse buurt'' in Amsterdam. Een lid van de groep bezorgde pizza's om zo onopgemerkt de Amsterdamse Wallen te observeren.

Bilal L. en zijn handlangers zouden ,,enkele middelen'' hebben gekocht ,,met behulp van een handleiding in het Arabisch''. De tipgever meldde de politie verder dat de jongens samenkwamen in verschillende moskeeën in Amsterdam en daarbuiten.

Op een MSN-groep op internet werd op 10 oktober een bericht geplaatst van vermoedelijk Bilal L. met verwijzing naar een videofilm waarin de makers oproepen Wilders te straffen voor zijn uitlatingen over de islam. De straf voor Wilders' uitlatingen is volgens de makers onthoofding van het Kamerlid.

Drie dagen na de moord op Van Gogh hield de politie drie mannen aan voor de bedreiging van Wilders. Afgelopen week liet justitie twee van hen, afkomstig uit Bergen op Zoom en Amsterdam, vrij. Uit politieonderzoek blijkt dat de laatste (een andere Bilal, namelijk de 20-jarige Amsterdammer Bilal E.) niet betrokken was bij de bedreiging, zo meldt het landelijk parket.

    • Ahmet Olgun
    • Jutta Chorus