Zware getuige tegen Van A. inzake gifgas

Het openbaar ministerie heeft het voormalig plaatsvervangend hoofd van het chemisch-wapenprogramma van Saddam Hussein gehoord in de zaak tegen de Nederlandse zakenman Frans van A.

Van A. zou in de jaren tachtig grondstoffen voor chemische wapens aan Irak hebben geleverd. Volgens het OM hebben ook slachtoffers en voormalige Iraakse militairen, onder wie jachtvliegers, verklaringen afgelegd over de inzet van chemische wapens.

Van A., die maandag in Amsterdam werd aangehouden, wordt verdacht van betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven en genocide, gepleegd door de voormalige Iraakse leider. Volgens de VN was hij een van de grootste tussenhandelaren in de verwerving van chemische stoffen door Irak.

Bij het verhoor van de Iraakse functionaris was ook een Nederlandse rechter-commissaris aanwezig om de getuigenis op te nemen. Volgens de woordvoerder van het OM is de man een van de vele getuigen in de zaak tegen Van A. Volgens het OM zijn getuigen opgespoord en gehoord in Jordanië, Denemarken, Groot-Brittannië en Nederland. Die getuigen hebben verklaringen afgelegd over het gebruik van chemische wapens in Irak, aldus het OM.

Het onderzoek heeft volgens het landelijk parket aan het licht gebracht dat Van A. vermoedelijk rechtstreeks zaken deed met de toenmalige autoriteiten in Irak. Hij maakte daarbij gebruik van financiële constructies om zijn eigen betrokkenheid en die van Irak buiten het zicht te houden. De Nederlander bediende zich van een Panamese onderneming die in het Zwitserse Lugano was gevestigd.

Volgens een verklaring van het OM valt uit verschillende bronnen ,,af te leiden dat de Nederlander op de hoogte was van de bestemming en het uiteindelijke doel van de door hem geleverde grondstoffen''. Mede op basis daarvan besloot het OM hem te vervolgen wegens overtreding van de Wet Oorlogsstrafrecht en medeplichtigheid aan genocide.

Van A. stond maandag, voordat hij werd aangehouden, op het punt het land te verlaten.

Het is niet de eerste keer dat Van A. werd opgepakt. In 1989 werd hij op verzoek van de VS in Milaan aangehouden. Maar nadat twee maanden later zijn uitleveringsdetentie werd geschorst, vluchtte Van A. naar Irak, waar hij verbleef tot de inval van de militaire coalitie in 2003.