Zuivelreuzen Campina en Arla fuseren

Zuivelbedrijf Campina (melk, kaas, desserts) wil fuseren met het veel grotere Arla Foods uit Denemarken. De nieuwe combinatie is met 10 miljard euro omzet na Nestlé het grootste zuivelconcern ter wereld.

Zowel de topman als de financieel bestuurder van Campina Arla, de nieuwe naam, wordt een Nederlander, zo lieten beide bedrijven vanochtend weten. K. Jensen van Arla Foods wordt voorzitter van de raad van commissarissen. Het concern houdt twee hoofdkantoren, maar het belangrijkste hoofdkantoor komt straks in Kopenhagen.

Met de fusie hopen de twee coöperaties kosten te besparen op gebied van de productie, administratie en onderzoek. Topman T. Sanders van Campina liet weten dat daarmee vanaf 2006 tientallen miljoenen euro's per jaar kunnen worden bespaard, een bedrag dat oploopt tot 150 miljoen euro per jaar vanaf 2010.

Voorzitter C. Wantenaar van de raad van commissarissen zei dat een aantal van de 86 fabrieken van Campina Arla dichtgaat. Hij kon nog niet zeggen hoeveel. Volgens hem is het ook te vroeg om te zeggen hoeveel banen de herstructurering zou kosten. Gisteren hebben de ledenraden van de coöperaties toestemming gegeven voor de fusie. De aangesloten boeren krijgen op termijn per liter melk 1,5 cent meer uitgekeerd, zo'n 5 procent meer dan ze nu krijgen.

De bedrijven stellen dat de fusie de financiële positie verbetert. Daardoor kan Campina Arla in de toekomst nieuwe overnames doen. Het nieuwe concern wil graag uitbreiden in producten met hogere marges, zoals vla en ijs van Campina-dochterbedrijf Mona, en wil bedrijven overnemen in landen buiten Europa. Nu heeft de nieuwe coöperatie, waarbij 21.500 boeren zijn aangesloten, leidende posities in Scandinavië, de Benelux, Duitsland, Groot-Brittannië, Rusland en Griekenland.

Sanders verwacht niet dat Brussel de fusie zal tegenhouden wegens mogelijke marktverstoring. De topman zei dat hij gisteravond eurocommissaris N. Kroes (Mededinging) telefonisch heeft gesproken over de fusieplannen. ,,Zij wenste ons verschrikkelijk veel succes'', zei Sanders. Hij meent dat de fusie juli volgend jaar kan worden afgerond.

Arla heeft een omzet die 80 procent hoger is dan die van Campina. Het aantal aangesloten boeren is 40 procent hoger. Toch is volgens Sanders vanaf het begin geen sprake geweest van een dominante rol van Arla in de besprekingen. Arla heeft nooit een voorstel gedaan Campina over te nemen, zodat de Denen de bedrijfsleiding konden invullen. ,,Wat dat betreft: hulde aan Scandinavische kant'', zei Sanders. ,,Zij hebben geredeneerd dat de fusie alleen succesvol kan worden als er op basis van gelijkwaardigheid wordt geopereerd.''

Sanders benadrukte dat de prijzenoorlog van de supermarkten, die ook de opbrengsten voor producenten onder druk zet, geen rol heeft gespeeld bij het besluit voor deze fusie.