Weer tegenslag voor Ahold in Zuid-Amerika

Ahold kampt in Zuid-Amerika opnieuw met een rechterlijke uitspraak die de verkoop van supermarktdochter Disco frustreert. Een federale rechter in Argentinië heeft de verkoop van Disco aan het Chileense Cencosud om procedurele redenen geblokkeerd.

Ahold maakte vanochtend bekend, net als Cencosud, dat het bedrijf in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Ahold is optimistisch over de kans op succes van het hoger beroep. Niettemin waarschuwde het supermarktconcern vanmorgen voor de gevolgen als succes uitblijft. ,,Indien de beschikking uiteindelijk zou worden bekrachtigd, dan zou dit kunnen leiden tot ongedaanmaking van de overdracht door partijen, althans tijdelijk.''

Ahold maakte op 1 november van dit jaar bekend dat 85 procent van de aandelen Disco waren overgedragen aan Cencosud. De Argentijnse mededingingsautoriteiten moeten die transactie nog goedkeuren. De resterende 15 procent kan Ahold nog niet verkopen door blokkerende rechterlijke uitspraken in Uruguay.

De uitspraak van de Argentijnse federale rechter heeft betrekking op de te volgens procedure bij toetsing door de kartelautoriteiten. ,,Zowel Ahold als Cencosud blijven zich volledig inzetten voor afronding van de beoogde transactie en zijn voornemens krachtig verweer te voeren tegen de beschikking'', aldus Ahold.

De verkoop van Disco, vorig jaar door Ahold al aangekondigd in het kader van de saneringsoperatie na het boekhoudschandaal, verloopt vanaf het begin moeizaam. Sommige geïnteresseerden haakten op het laatste moment af, mede door de juridische touwtrekkerij rond Disco. Boze rekeninghouders van een bank die ooit partner was van Ahold, stellen het supermarktconcern aansprakelijk voor het geld dat zij verloren bij de ondergang van de Uruguayaanse bankinstelling. Zij slaagden er verschillende malen in om beslag te laten leggen op de Ahold-dochter. De blokkade op 15 procent van de aandelen is daar nog steeds het gevolg van.

Ahold is ook met de Argentijnse belastingdienst in conflict waardoor er beslag is gelegd op het vastgoed van Disco. Dit staat volgens een woordvoerder van Ahold echter een verkoop van de aandelen van Disco niet in de weg.