Warsaw Village Band

Mazovië, de regio rond de Poolse hoofdstad Warschau, is een ruige boerenstreek, met een traditie van armoe en hard werken. Die indruk geeft Uprooting, de derde cd van Warsaw Village Band. De woeste trommelritmes klinken ruw en meeslepend, de meerstemmige vrouwenzang wringt en dwingt. Armoede en ellende worden bezworen met archaïsche klanken die tot dansen en vergeten aanzetten.

Dat Warsaw Village Band hier niet de oorspronkelijke groepsnaam Kapela Ze Wsi Warszawa gebruikt, en dat in het cd-boekje een motto van reggaezanger Burning Spear is afgedrukt, duidt op bredere ambities. De groep benut de trancematige herhalingen uit de Pakistaanse qawwali, de bijna mystieke vervormingen uit de Jamaicaanse dub en de tussenwerpsels van een scratcher met zo'n gevoel voor drama en proportie dat het nergens een flauwe, `wereldse' soep wordt. Het meeslepende karakter van de Mazovische volksmuziektraditie wordt er zelfs flink door aangedikt. Dat belooft wat voor de concerten: vanavond in De Harmonie te Leeuwarden en 12 december in RASA te Utrecht.

Warsaw Village Band: Uprooting (Jaro, distr. Music & Words)

    • Jacob Haagsma