Wall Street juicht te vroeg

Het is nu officieel: Eliot Spitzer heeft vrienden nodig. De openbare aanklager uit New York heeft eindelijk toegegeven dat hij in 2006 tot gouverneur van de staat New York hoopt te worden gekozen. Hij zal zich kandidaat stellen voor de Democratische nominatie voor de opvolging van George Pataki, de Republikeinse gouverneur die er al bijna drie termijnen op heeft zitten. Wall Street – waar Spitzer zijn meeste vijanden heeft – is in gejuich losgebarsten.

Maar wacht eens even, hoe kan dat nou? Spitzer is zonder enige twijfel de meest gehate politicus op Wall Street. Door gebruik te maken van een obscure wet, de Martin Act, wist hij de carrières te breken van tientallen ambitieuze bankiers, beleggers, analisten en zelfs één of twee topmanagers. De schikkingen die hij trof met zakenbanken en beleggingsfondsen belopen inmiddels een bedrag van meer dan 4 miljard dollar (3 miljard euro).

Toch lijkt het gejuich van Wall Street terecht. Tussen nu en de verkiezingen van 2006 zal Spitzer het heel druk krijgen met zijn poging om gouverneur te worden. Dat betekent dat hij minder tijd zal kunnen besteden aan het uitkammen van e-mailtjes van analisten en bankiers, het zich bemoeien met hun zakelijke activiteiten en het openwrikken van hun portefeuilles voor het voldoen van schikkingen.

Bovendien zal hij geld moeten inzamelen. Dat geeft rijke bankiers, vermogensbeheerders en handelaren de kans bij hem in het gevlei te komen. Zij kunnen deze week al voor duizend dollar aanschuiven bij een diner met Hollywood-actrice Renee Zellweger als gastvrouw. Hoewel een dergelijke strategie misschien wat al te makkelijk lijkt, wijzen haar voorstanders erop dat Spitzer geen vervolging heeft ingesteld tegen een leider van de Democratische Partij die was betrokken bij het salarisschandaal rond Dick Grasso, de vroegere baas van de Newyorkse beurs. Sommigen zien daarin een bewijs dat de strijdbaarheid van Spitzer zal afnemen als zijn politieke ambities daardoor in het gedrang komen.

Maar een groot deel van dit enthousiasme is waarschijnlijk misplaatst. Spitzer ligt in sommige opiniepeilingen juist vóór op Pataki omdat hij de zakkenvullers van de financiële sector te grazen heeft genomen. Daardoor is zijn populariteit onder de kiezers tot grote hoogte gestegen. Hoe kan hij zijn kansen in november volgend jaar beter schragen dan door het blootleggen van nog een paar schandalen?

Het is nog te vroeg om erop te gokken dat Spitzer milder zal worden.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Rob Cox