Tv-man met zakelijk instinct

Gert Grolleman (35) was als jongetje al gefascineerd door geld. Wildvreemden vroeg hij naar hun salaris en hij zamelde graag lege flesjes in om statiegeld op te strijken. Ooit vernielde hij zijn eigen fiets, waarop zijn ouders hem dwongen zelf voor een nieuwe te sparen. ,,Dat had hij binnen een mum van tijd voor elkaar dankzij het inzamelen van oude kranten'', herinnert Saskia Schuurman zich. Het verbaast de vijf jaar oudere zus van Grolleman niet dat haar broer onlangs tot zakelijk directeur van de nieuwe televisiezender van John de Mol werd benoemd. ,,Dat zakelijke zat er bij Gert al heel vroeg in.''

Grolleman werd geboren in een gezin met twee kinderen in Hilversum. Na de meao werkte hij enige tijd als ijzervlechter in de bouw. Toen hij tijdens een vorstperiode op zijn lauweren wilde gaan rusten, spoorden zijn ouders hem aan om een vaste baan te gaan zoeken. Via het uitzendbureau kwam hij in 1989 als jongste bediende op de boekhoudafdeling van tv-zender RTL4 terecht. ,,Hij was een knalhard werkend jochie'', zegt Ronald Goes, die destijds als controller bij RTL werkte. ,,Ingetogen, maar bijzonder scherp.'' Toen Grolleman uitgekeken raakte op het boekhoudwerk, nodigde Goes hem uit om zijn assistent te worden. ,,Na drie jaar werden we samen benaderd voor het opzetten van de nieuwe televisiezender SBS6. Ik werd zakelijk directeur, hij adjunct. In die periode zijn we ook goede vrienden geworden.''

,,Gert is een sociale, hyperintelligente jongen'', vindt RTL-directeur Fons van Westerloo, die Grolleman in zijn begintijd bij RTL wel eens pesterig `onze betonvlechter' noemde. ,,Hij heeft een goed gevoel voor humor, waarmee hij in lastige situaties het ijs weet te breken.'' Van kompaan Goes leerde Grolleman volgens Van Westerloo hoe je financieel en organisatorisch een omroep moet besturen. ,,Dat heeft hem tot een allround man gemaakt. En zonder die kwaliteit red je het vandaag de dag niet meer in de televisie administration.''

Nadat Van Westerloo in 1995 was benoemd tot algemeen directeur van SBS, merkte hij hoe goed Grolleman kon onderhandelen. ,,Met een big smile kan hij tot het gaatje gaan. Hij oogt vrolijk en ontspannen, maar weet precies waar hij wil uitkomen.'' Goes: ,,Als de prijs van een camerateam naar zijn zin te hoog was, dreigde hij zelf een ploeg in te huren om de kosten te drukken. Het is een man van details. Niet lomp, wel helder. Je weet precies wat je aan hem hebt.''

Een mindere kant van Grolleman is volgens Van Westerloo dat hij ,,wat dwingerig in de leer kan zijn''. ,,Hij had er een handje van om – subtiel – met opstappen te dreigen als ik het met hem oneens was. Hij is iets te veel vanuit de hoogte. Ik heb wel eens tegen hem gezegd: `Gert, zing eens een toontje lager'. Misschien is het zijn leeftijd; omdat hij al zo lang voor de commerciëlen werkt, vergeten mensen dat hij pas 35 is. Met de jaren wordt hij nog wel wijs.'' Ook Saskia Schuurman vindt dat haar broer ,,een doordouwer'' is. ,,Maar hij heeft ook een hele lieve, gevoelige kant. Hij is gek met zijn kinderen en toont altijd een warme belangstelling voor mijn moeder en mij.''

In zekere zin is Grolleman als zakelijk directeur van De Mols nieuwe televisiezender weer terug bij af; voor de tweede maal in zijn carrière moet hij een omroep van de grond af aan zien op te bouwen. Van het aankopen en bedenken van programma's tot het uitzoeken van de bureaustoelen. Het levert hem zo af en toe ,,déjà vu-momenten'' op, zegt hij.

Toch ervaart Grolleman zijn huidige taak anders dan negen jaar geleden. ,,Toen we bij SBS begonnen, geloofde vrijwel niemand in een goede afloop. Daardoor konden we in de luwte werken, en was de druk gering. Nu worden we met argusogen gevolgd en zijn de verwachtingen hooggespannen. Dat maakt het een stuk moeilijker.'' Een voordeel is volgens hem dat de nieuwe omroep met John de Mol over ,,een zeer gedreven en kapitaalkrachtige aandeelhouder beschikt''.

Goes en Van Westerloo vinden dat die aandeelhouder Grolleman als ,,een zegen'' voor zijn nieuwe omroep mag beschouwen. Goes: ,,Gert is uitermate capabel. Al zal hij al zijn vernuft uit de kast moeten halen om deze klus te klaren, want de televisiemarkt is óvervol.'' Gevraagd naar tips voor zijn voormalige protégé, begint Van Westerloo te schaterlachen. ,,Nee, dáár waag ik mij niet aan. Ik heb veel voor Gert over, maar hij is en blijft een concurrent.''

    • Danielle Pinedo