`Terreur treft Afrika'

Afrikaanse regeringen hebben de oorlog tegen het terrorisme als excuus gebruikt om democratische hervormingen terug te draaien. Westerse landen hebben geld dat was bedoeld voor Afrika herbestemd voor de oorlog tegen het terrorisme. Dat zeiden Afrikaanse intellectuelen de afgelopen twee dagen op een conferentie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Thema van de conferentie: de nasleep van 11 september.

Afrikaanse regeringen hebben oppositiegroepen de afgelopen jaren hard aangepakt onder het mom daarmee een bijdrage te leveren aan de oorlog tegen het terrorisme, zei Eddy Maloka, directeur van het Africa Institute of South Africa. Sinds 11 september ,,is het continent in toenemende mate gemilitariseerd'', Hij noemde Afrika ,,een van de belangrijkste slachtoffers van de aanslagen''.

,,Het democratiseringsproces in Afrika heeft terrein verloren en de ontwikkeling van maatschappelijk middenveld stagneert. zei Charles Che Fonchingong van de Universiteit van Buea in Kameroen. ,,Zelfs de aidsepidemie die Afrika teistert, neemt een ondergeschikte plaats in op de mondiale agenda.''

Ook de Ethiopische minister van Economische Ontwikkeling, Mulu Ketsela, verklaarde dat de terreuraanslagen op de VS de marginalisering van Afrika ,,verder hebben versterkt''.