Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Naar aanleiding van de EU-China-top gesprekken met Diederik de Boorder die in China roeiers opleidt voor de Olympische Spelen, en ondernemer Bennie den Haan die met in China gemaakte spelletjesdozen de wereld wilde veroveren. Hij ging bijna failliet. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Over huiselijk geweld en de plannen van het kabinet om daders tijdelijk uit huis te plaatsen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Gesprek met de vader van wijlen Theo van Gogh aan de vooravond van het uitkomen van Van Goghs film 0605. En aandacht voor euthanasie bij dementen. Zo'n 75.000 mensen hebben vastgelegd dat ze euthanasie toegepast willen hebben als ze dement zijn, maar aan deze wens wordt nauwelijks gehoor gegeven. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Reporter. Afl: De geloofsgevangenis van Ayaan Hirsi Ali. Zie tv-vooraf. Ned.1, 21.00-21.40u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn Jacqueline van Maarsen, wier boek over de vriendschap met Anne Frank wordt verfilmd en actrice Monique van de Ven. De laatste is binnenkort te zien in de film Amazones. RTL4, 22.50-23.50u.

SPORT

Voetbal: Champions League. Voorbeschouwing en verslag van Ajax-Bayern München. Hierna samenvattingen van de andere wedstrijden. Ned.2, 19.55-23.45u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Nachtland. Tekenaar Peter Pontiac gaat op basis van zijn eigen werk een clip maken voor een oud Fleetwood-Mac-nummer: Green Manalishi, over nachtelijke duivels en demonen. Daniël Lohues van Skik verklaart zijn passie voor muziek maken. Ned.3, 23.50-0.20u.

Output: Troubadour Ramón Valle. Portret van de in Nederland wonende Cubaanse pianist en componist Ramón Valle. Met opnamen van het North Sea Jazz 2003. Ned.3, 0.20-1.00u.

FILM

10 Things I hate about You (Gil Junger, 1999, VS). Shakespeares The Taming of the Shrew lag min of meer ten grondslag aan tienerkomedie. Larisa Oleynik mag van protectieve pappa pas met jongens uit als haar oudere zus Julia Stiles aan de man is. Yorin, 20.30-22.20u.

South Park: Bigger, Longer & Uncut (Trey Parker, 1999, VS). Eerste bioscoopfilm voortgekomen uit tv-serie South Park is uitzinnige parodie en commentaar op slechte smaak van de jeugd en de onevenredige reactie daarop van de brave burgerij. Veel verrukkelijk ouderwetse musicalhits. Veronica, 20.30-22.00u.

The Suburbans (Donal Lardner Ward, 1999, VS). Gastrollen van Ben Stiller en diens vader Jerry behoren tot lichtpuntjes van verhaaltje over comeback van bandje dat begin jaren tachtig één hit scoorde. Veronica, 22.00-23.30u.

Ulee's Gold (Victor Nunez, 1997, VS). Eeuwige `zoon van' en `easy rider' Peter Fonda speelt een van zijn mooiste rollen als imker Ulee, de naar huis gekeerde Ulysses, die alleen nog op reis hoeft te gaan om zijn hart te vinden en zich met zijn kinderen te verzoenen. Een bitterzoet mengsel van gezinsdrama, misdaadverhaal en liefdesgeschiedenis, dat rustig is gefilmd, zonder ooit spanning en kracht te verliezen. RTL5, 23.45-1.45u.

The Million Dollar Hotel (Wim Wenders, 2000, Duitsland/GB/VS). Mede door U2-voorman Bono geïnitieerde en geschreven, door Wenders in elkaar geflanst filmpje mocht Berlijns Filmfestival openen en kreeg zelfs een speciale juryprijs. Speelt in het authentieke, verloederde hotel in Los Angeles. Het wordt bevolkt door acteurs die stuk voor stuk verknipte personages neerzetten. En FBI-aganet Mel Gibson onderzoekt er een sterfgeval. BBC2, 0.50-2.45u.

Different for Girls (Richard Spence, 1996, GB/Fr.). Moralistisch, maar verdienstelijk en vooral mooi gespeeld drama over trans-seksualiteit. Twee oude schoolvrienden lopen elkaar na twintig jaar tegen het lijf. Karl heet nu Kim en valt prompt voor haar vroegere maatje. BBC1, 0.55-2.35u.

Jesse James (Henry King, 1939, VS). Onderhoudende western met Tyrone Powers als de vermaarde outlaw uit de titel. Henry Fonda speelt broer Frank. Morgen, BBC2, 14.15-16.00u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van scholier Niels Broos en een verhaal van Arnon Grunberg, een gesprek met schrijver Marc Kregting die een pamflet schreef over de boekenmarkt die steeds meer in de greep van de commercie komt. 747AM, 21.02-23.00u.